KPN heeft een verklaring uitgegeven naar aanleiding van de Kamervragen van onder meer de VVD over de banden die het bedrijf heeft met de Chinese leverancier Huawei. In de verklaring zegt KPN niet in te willen gaan op “specifieke vragen over bepaalde leveranciers". Het bedrijf zegt gebonden te zijn aan geheimhouding. “Elk contract met een leverancier voorziet in een Non Disclosure Agreement. Dat zijn afspraken dat er geen informatie gedeeld wordt."

KPN wil verder in zijn algemeenheid alleen kwijt dat met alle leveranciers contractueel strikte afspraken vastgelegd zijn ten aanzien van security “op basis van internationale afspraken." Behalve de Chinese netwerkbedrijven Huawei en ZTE doet KPN zaken met Alcatel-Lucent, Ericsson en Nokia, vermeldt het bedrijf erbij.

Tweede Kamer wacht op antwoord

Of KPN het ministerie hetzelfde antwoord zal geven dat in de verklaring staat is niet duidelijk. Webwereld heeft daarover bij KPN duidelijkheid gevraagd. De Tweede Kamer wil onder meer weten of de relatie van KPN met Huawei mogelijk een gevaar betekent voor de nationale veiligheid.

In de Verenigde Staten worden bedrijven afgeraden zaken te doen met Huawei vanwege het mogelijk aanwezig zijn van spionagemiddelen in de hardware van de leverancier, die er verder van wordt beschuldigd nauwe banden te onderhouden met het Chinese militaire apparaat.

KPN zit diep in de Chinese spullen

KPN gebruikt al enige jaren spullen van Chinese makelij, in het bijzonder netwerkapparatuur en modems van Huawei en modems van ZTE. KPN heeft zelfs nog afgelopen juni een deal gesloten met Huawei waarbij een deel van de legacysystemen worden vervangen. Dat deed het Chinese bedrijf al eerder, in 2008, bij KPN-dochter Telfort. Via die systemen worden onder meer de post- en prepaiddiensten aan klanten uitgeleverd, maar tevens zakelijke diensten. In 2008 is Huawei ook gekozen door KPN als belangrijke leverancier voor hun UMTS en DWDM glasvezel-netwerk.

Daarnaast levert Huawei een internationaal platform voor KPN voor MVNE-diensten in België, Frankrijk en Spanje en is het verantwoordelijk voor de consumenten- en zakelijke systemen van de Duitse KPN-dochter E-Plus. Huawei is overigens ook leverancier van het 3G-netwerk van T-Mobile in Nederland en ook Vodafone gebruikt apparatuur van Huawei.