Veel ambtenaren gebruiken cloudopslagdiensten als DropBox, terwijl daarvan de juridische implicaties en veiligheid onduidelijk zijn. In dat gat springt KPN nu met GemBox, een opslagdienst speciaal voor lokale overheidsdiensten. De service werkt vergelijkbaar met DropBox, bestanden worden lokaal opgeslagen en in de cloud, en bij wijzigingen gesynchroniseerd naar alle kopieën.

Data veilig in Nederland

Volgens het concern hoeven gebruikers zich over veiligheid geen zorgen te maken. “De dienst is standaard voorzien van authenticatie en encryptie. Zwaardere beveiliging is optioneel leverbaar”, meldt KPN. Dit gaat om betere beheeropties door koppeling van GemBox aan Active Directory, vergelijkbaar met wat Dropbox voor bedrijven reeds biedt.

Daarnaast benadrukt KPN dat de data wordt opgeslagen in KPN’s eigen datacenters. Ook juridisch zijn er voordelen: “De opgeslagen bestanden in GemBox blijven uw eigendom en vallen, in tegenstelling tot veel andere oplossingen, te allen tijde en uitsluitend onder Nederlands recht.”

GemBox werkt met een cliënt voor Windows en Mac OS X en heeft ook apps voor iOS en Android. GemBox kan als losse dienst worden afgenomen, de basisprijs is 10 euro per gebruiker per maand. Daarvoor krijgt elke gebruiker beschikking over 20 GB aan cloudopslag, meldt KPN desgevraagd. Grote organisaties kunnen bulkkorting krijgen en kunnen ook de opgetelde opslagcapaciteit delen. 100 gebruikers krijgen dus een collectieve GemBox-opslagcapaciteit van 2000 GB, ongeveer 2 Terabyte.

PRISM zet datagraaien weer op de kaart

Niet alleen lokale overheden worstelen met clouddiensten en de juridische implicaties van Amerikaanse hosters die onder de omstreden anti-terreurwetten vallen, ook als de data in Europa is opgeslagen. In 2011 erkende minister Opstelten dat er pilots werden gedaan met Dropbox en Google Docs.

Zowel politici als juristen waarschuwen voor dergelijke Amerikaanse diensten, zeker voor bedrijfskritieke bestanden en overheidsdata. Deze kwetsie speelt al jaren, maar is weer opgelaaid naar aanleiding van het PRISM-schandaal, waaruit bleek dat de NSA vergaande toegang heeft tot clouddiensten van bedrijven als Microsoft, Apple en Google.

UPDATE: info over Active Directory, prijs en gigabytes toegevoegd.