KPN handelt mogelijk in strijd met zowel de Wet bescherming persoonsgegevens als het strafrecht door het inzetten van de controversiële afluistertechniek Deep Packet Inspection (DPI) op zijn mobiele netwerk. Met DPI wordt niet alleen het soort data, maar ook de inhoud van de pakketjes geanalyseerd.

Niet blokkeren, wel tariferen

Begin deze week maakte KPN bekend dat het met nieuwe abonnementen komt, waar gebruikers extra betalen als zo ook voip- en chatapplicaties willen gebruiken.

De onrust over mogelijke blokkades suste KPN met het mantra ‘We gaan niet blokkeren, maar tariferen'. De vraag hoe KPN er achter komt wat klanten precies doen, bleef onbeantwoord.

Eerste operator met DPI

Maar tegenover investeerders is KPN een stuk openhartiger. “In ons netwerk kunnen we met deep packet inspection identificeren waar datapakketjes precies heen gaan als ze langs komen", bevestigt Marco Visser, directeur Mobiel Nederland van KPN (zie videostream op 3.33 of beluister onderstaand audiofragment:

Visser vervolgt trots: “Dat wij bijvoorbeeld de penetratie van WhatsApp hebben kunnen meten, daarmee zijn we voor zover ik weet de allereerste operator ter wereld die deze mogelijkheid heeft gebouwd om te identificeren waar die streams heen gaan. Dat is inderdaad de nieuwe wereld waar we naar toe gaan. Ook bij voip kunnen we identificeren of er sprake is van voip, en als mensen daar gebruik van willen maken, dan brengen we daarvoor de speciale databundel in rekening.”

'KPN overtreedt wetten'

Digitale Burgerrechterbeweging Bits of Freedom (BoF) is verbijsterd over het nieuws. “Schokkend en waarschijnlijk in strijd met de wet”, reageert Ot van Daalen, directeur van BoF. Volgens Van Daalen overtreedt KPN hiermee zowel de Wet bescherming persoonsgegevens als de strafrechtbepaling die het afluisteren en aftappen van communicatie verbiedt.

“De politiek moet dit hard aanpakken. Binnenkort worden wijzigingen in de telecomwet besproken, dat lijkt me een aangewezen moment. En het CBP (College bescherming persoonsgegevens moet aangeven op welke punten KPN de Wbp overtreedt.”

KPN was niet direct beschikbaar voor commentaar.