De politie vorderde na de rellen tussen Molukkers en Marokkanen in de Culemborgse wijk Terweijde begin januari alle verkeersgegevens van de site CulemborgseCourant.nl. Hieronder bevinden zich ook de ip-adressen van gebruikers die tijdens de rellen op de site reageerden. De krant maakt bekend deze gegevens niet te overhandigen. Dit besluit is genomen in samenwerking met de provider Webpower en uitgever Koninkljke BDU. De vordering van Justitie is gericht aan de provider.

De berichtgeving over de rellen leverde veel reacties op, veel daarvan werden verwijderd omdat de inhoud van de commentaren de huisregels van de krant overtraden. In het kader van het onderzoek eiste Justitie alle verkeersgegevens op. Er werd letterlijk gevraagd naar "de datum en het tijdstip waarop de verbinding tot stand is gebracht en beëindigd en de duur van de verbinding, alsmede het IP-adres". Dit voor de periode van 1 tot en met 4 januari.

Alle gegevens gaat te ver

De krant bericht dat in beginsel bij een vordering deze gegevens moeten worden overhandigd, maar alleen als die vordering terecht is. Daarvan is in dit geval geen sprake, vindt de hoofdredactie en de uitgever. Justitie zou teveel gegevens opvragen en niet doelgericht op zoek zijn naar informatie. "In onze ogen moet het dan concreet gaan over een bepaalde reactie", zegt Marnix Kreyns, jurist en directiesecretaris van de Koninklijke BDU.

De aanvraag is volgens Kreyns lang niet specifiek genoeg: "Justitie wil van iedereen die in die dagen de site heeft gelezen het ip-adres hebben. In mijn ogen gaat dat veel te ver." Volgens Kreyns gaat de vordering van Justitie ook in tegen de verduidelijking van de wet zoal besproken werd na bezwaren van het CDA in de Eerste Kamer. De partij was bang voor een soort juridisch sleepnet waarin Justitie zo breed mogelijk probeert in te zetten in de hoop dat er iets in blijft hangen.

Privacy lezers beschermen

De wet werd goedgekeurd nadat de minister van justitie benadrukte dat de wet "uitsluitend betrekking zou kunnen hebben op vooraf bepaalde gegevens, beperkt tot bepaalde personen". Daar valt volgens Kreyn de huidige vordering van Justitie niet onder. De krant wacht nu de reactie van Justitie af.

Kreyn zegt dat de krant vooral wil laten zien dat er niet zomaar gegevens van lezers worden afgestaan aan politie en Justitie. Het is onduidelijk hoe de zaak verder gaat verlopen omdat er nog weinig jurisprudentie over dergelijke zaken is. "Het is voor iedereen die hier mee heeft te maken interessant als daar eens iets over gezegd zou worden. Mag Justitie dit nu op deze manier doen of niet? In mijn ogen mag het niet."

Webpower kon niet direct reageren op een verzoek om commentaar.