Dat stelt Dave Jevans, voorzitter van de Anti-Phishing Working Group (APWG). "Phishers misbruiken de financiële crisis om consumenten te verleiden om hun gebruikersnamen en wachtwoorden in te vullen op sites die sterk lijken op die van financiële instellingen die in moeilijkheden verkeren."

Deze week bracht de APWG het driemaandelijkse Phishing Activity Trends Report (pdf) uit. Volgens Jevans ligt het aantal phishing-aanvallen en de hoeveelheid nieuwe crimeware op het hoogste niveau in vijf jaar. In een jaar tijd is het aantal pagina's met code voor password stealers verdrievoudigd. In juni trof de APWG ruim 9.500 sites met crimeware / password stealers aan. De toename is voornamelijk het gevolg van SQL injectie-aanvallen.

Volgens de APWG stond Nederland in mei op de zevende plaats van de lijst met landen waar de meeste phishing-trojans werden gehost. In de andere maanden die de APWG in het rapport noemt (april en juni), kwam Nederland echter niet voor. De Verenigde Staten eindigden alle maanden op de eerste plaats. China komt telkens op de tweede plaats.

Die bevindingen zijn in lijn met het eveneens deze week verschenen onderzoek van Sophos. De Britse virusbestrijder constateerde dat de Verenigde Staten en China dit jaar de belangrijkste malware-hosters waren. Nederland stond dit jaar niet meer in de toptien. Sophos zag eveneens een verdrievoudiging van de hoeveelheid webbased malware. Bron: Techworld