Google biedt in zijn nieuwe chat-app Allo (Duo voor video) end-to-end-versleuteling als een optionele feature. De Google I/O-aankondiging staat het bedrijf op veel kritiek van beveiligers en privacy-activisten. Die zien graag dat versleuteling standaard wordt toegepast, omdat mensen anders het onder het default effect niet zullen gebruiken.

Toch maar niet-encryptie

Beveiligingdeskundige Chris Sogohian toonde zich bijvoorbeeld uiterst sceptisch. Hij wijst erop dat de app komt van een bedrijf dat in het verleden weigerde te vertellen of ze Hangouts tapten. Google neemt wel vaker halve encryptiemaatregelen, onder meer toen het bedrijf na eerdere plannen daartoe besloot om Android toch maar niet standaard te versleutelen.

Sogohian vermoedt dat Google een halfslachtig midden zoekt tussen encryptievrezende overheden en het vertrouwen in het web verliezende publiek. Zijn sceptische tweets bevatten overigens wel een positieve noot: in 2008 wilde Google dat HTTPS opt-in bleef, later werd HTTPS default.

Ook andere beveiligers en juristen zijn niet te spreken over de zet van Google die bijna als schijnversleuteling wordt gezien. Onder meer EFF-jurist Nate Cardozo toonde zich teleurgesteld over de opt-in-encryptie die Google nu biedt.