De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Consumentenbond hebben in november samen nieuwe regels voor internetbankieren opgesteld waaraan alle particuliere klanten van Nederlandse banken zich moeten houden. Maar in de Tweede Kamer klinkt kritiek. PvdA en SP vinden de nieuwe regels onvoldoende, schrijft persbureau ANP dinsdag.

Willekeur

De afspraken zouden niet overeen komen met wat een Kamermeerderheid in juli in een motie van SP en PvdA had aangenomen. De Kamer vond dat banken de schade voor een consument door phishing of malware moeten vergoeden, tenzij de consument grove nalatigheid valt te verwijten. Maar in de nieuwe regels moet de consument zich aan allerlei voorschriften houden, omdat hij anders bij internetfraude geen schade krijgt vergoed.

"De consument wordt zo toch weer afhankelijk van de willekeur en coulance van de banken", aldus SP-kamerlid Arnold Merkies. PvdA en SP vinden de nieuwe regels rond beveiligingssoftware 'heel streng'. De VVD is wel positief over de nieuwe regels.

Beveiligingssoftware

De Nederlandse banken hebben vijf veiligheidsregels opgesteld waar consumenten bij internetbankieren aan moeten voldoen. De klant moet zijn beveiligingscode geheim houden. De betaalpas mag nooit door iemand anders worden gebruikt. Apparatuur die wordt gebruikt moet zijn voorzien van beveiligingssoftware. De klant moet bewijzen dat hij zijn afschriften regelmatig digitaal controleert. De klant moet incidenten ook direct melden.

Als een klant zich niet aan deze regels houdt, kan hij volgens de NVB nalatigheid worden verweten. De regels gaan op 1 januari in en maken een einde aan verschillen in de voorschriften tussen de banken.