Kroes deed de uitspraken op een conferentie in Berlijn, Re:publicca geheten. Volgens ZDnet zal de wereld het moeten doen zonder SOPA, de omstreden Amerikaanse wet om niet-Amerikaanse copyrightschending aan te pakken, en zonder ACTA, het internationale handelsverdrag dat piraterij moet tegengaan.

Stemming ACTA moet nog komen

Over ACTA moet het Europees Parlement nog in juli stemmen. Voor- en tegenstanders houden elkaar op dit moment nog ogenschijnlijk in evenwicht. Het zal naar het laat aanzien vooral van de Europese christendemocraten afhangen hoe de munt tijdens de stemming valt. In Europese lidstaten is tot nu toe na veel burgerprotesten terughoudend gereageerd op het handelsverdrag.

Kroes zei vandaag in een speech op Re:publicca dat zij die protesten als stem voor meer openheid en innovatie beschouwt betreffende het internet en die geluiden verwelkomt. “Zelfs als ik niet altijd eens ben met alles wat gezegd wordt over dit onderwerp." Nu SOPA, en waarschijnlijk ook ACTA, niet van kracht worden, moeten we oplossingen vinden om het internet een plaats van vrijheid, openheid en innovatie te maken, “dat geschikt is voor alle burgers, niet alleen de techno avant-garde", zei Kroes volgens ZDnet.

'Geen zorgen over ACTA'

De Britse site haalt tevens een tweet aan waarin een journalist die bij de speech aanwezig was Kroes citeert, waarbij ze zou zeggen dat de protesten tegen ACTA “een wake-up call" was voor iedereen in Brussel. “Maak geen zorgen meer over ACTA", zou ze eraan hebben toegevoegd.

Telecompaper zegt verder dat Kroes tijdens Re:publicca zei dat vrijheid op internet alleen maar kan bestaan als er wetten en regels aan vast hangen en dat het geen wetteloos wildwestinternet moet worden. Maar die wetten en regels mogen dan weer geen belemmeringen opwerpen voor ondernemers. Wetten en regels moeten geen onnodige complicaties meebrengen in een poging online innovatie te bevorderen, zei Kroes. Ze brak vervolgens weer een lans voor Open Data vanuit de publieke sector en riep overheden op databanken open te stellen.