Volgens Neelie Kroes, de digitale Europees Commissaris, is het beter te zorgen voor betere beveiliging, dan te zorgen dat spionage bij de bron wordt ingedamd. “Spionage is het op een na oudste beroep. Het is naïef om te denken dat we dat kunnen tegengaan. We houden het niet tegen door het illegaal te maken. Ook niet door een handjevol Amerikaanse bedrijven te beboeten”, zei ze in een toespraak in Berlijn.

Meer wetgeving voor bedrijven

Maar, zo zegt Kroes, wel moeten we kijken naar strakkere wetgeving voor de eigenaren van infrastructuur. Daarbij is nu al wat wettelijke piketpalen geslagen voor de telecomindustrie, maar er is meer kritieke infrastructuur, zegt de Eurocommissaris. “Energie, transport, zorg, banken: infrastructuur die afhankelijk is van telecom, maar geen eigendom is van de telco’s. Aanvallers zoeken wel de zwakste schakel op.”

En dus is het niet eerlijk dat de verantwoordelijkheid voor beveiliging volledig op de telco’s schouders komt te rusten, vindt ze, terwijl andere bedrijven (vooral de Over the Top-internetbedrijven) dat niet doen. “Dat is geen eerlijke competitie.”

Meer samenwerking in de EU

Nieuwe wetgeving moet zorgen dat er betere mogelijkheden zijn om aanvallen te ontwijken en te beantwoorden, dat er een betere bewustzijn voor de gevaren ontstaat en dat er meer wordt samengewerkt tussen de landen in de EU.

Landen moeten zich in cybersecurity niet terugtrekken achter de eigen landgrenzen en de ophaalbrug omhooghalen, maar juist de tussenliggende muren afbreken om tot één digitaal sterk Europa te komen, besluit Kroes.