Eurocommissaris Neelie Kroes voorziet een vertrouwensbreuk met Amerikaanse cloudaanbieders door de recente onthullingen over brede NSA-dataspionage. Vooral door het nieuws van spionage van Europese partners door Amerikaanse overheid zet kwaad bloed.

Wantrouwen over Amerikaanse cloud

“Als Europese cloudklanten de waarborgen van de Amerikaanse overheid niet kunnen vertrouwen, dan zullen ze wellicht ook Amerikaanse cloudproviders niet vertrouwen. Dat denk ik. En als ik gelijk heb heeft dat miljardenconsequenties voor Amerikaanse bedrijven”, aldus de politica in een toespraak.

“Als ik een Amerikaanse cloudprovider was, zou ik momenteel behoorlijk gefrustreerd zijn met mijn regering.” Kroes stelt dat ze hierbij "geen agenda" heeft, maar sprak deze woorden wel uit bij het European Cloud Partnership Board, een orgaan ter stimulering van Europese cloudinitiatieven.

Kroes roept Europese aanbieders op om zich met betere privacy- en databescherming te onderscheiden.Vorig jaar presenteerde Kroes een plan om Europa om te smeden van 'cloudafhouder' tot 'cloudaanvoerder'.

Nationale clouds te duur

Daarom waarschuwt Kroes ervoor dat de cloudscepsis niet moet doorslaan zodat lidstaten alleen nog maar een cloud binnen de grenzen willen hebben. “Als individuele landen niet samenwerken maar aparte, nationale clouds optuigen, dan is de potentie van de cloud verloren.” Want clouds bereiken efficiëntie door hun grensoverschrijdende schaal, anders wordt het duurder, aldus Kroes.

Vertrouwen en privacy zijn cruciaal voor de cloud. Dat moeten Europese cloudgebruikers, Amerikaanse cloudaanbieders en beleidsmakers goed over nadenken, concludeert de bewindsvrouw.