De Rotterdamse hacker Jair M. ging met Metasploit op zoek naar gaten, verhulde een Remote Access Tool (RAT) met crypter DarkEye en verschafte zich zo toegang tot duizenden pc's. Hij publiceerde onder meer naaktfoto's van tienermeisjes op hun sociale media-profielen.

Lees ook: Hoe een Rotterdamse hacker 2000 slaapkamers binnensloop

Ook publiceerde Jair M. de VWO-eindexamens Frans die op de Ibn Ghaldoun-school waren gestolen. Met die publicatie kwam het onderzoek naar de examenfraude van 2013 op gang. Jair M's advocaat Jaap Spigt legt de nadruk dan ook op diens goede bedoelingen.

Verder was Erwin J. van Eijk van het Nationaal Forensich Instituut (NFI) aanwezig om technische zaken toe te lichten aan de rechtbank.

Opmerkelijke dialogen

Lees hieronder ons verslag terug van de behandeling, met onder meer de eis van het OM en de bij vlagen opmerkelijke dialogen tussen rechter, advocaten en verdachte.

UPDATE 4 september: De rechter heeft Jair M. veroordeeld tot 13 maanden cel, waarvan 12 voorwaardelijk. Het OM eiste ook tbs onder voorwaarden, maar daar gaat de rechtbank niet in mee. Wel krijgt hij een werkstraf van 120 uur.