Een man zag hoe een dief zijn Prius opende met een zwart kastje en ging op onderzoek uit. Hij kreeg nul op het rekest van de plaatselijke politie, Toyota wist van niets en een beveiliger vermoedde dat het kastje een brute force-aanval uitvoerde. Maar het gaat mogelijk om een verrassend simpele aanval: via een signaalversterker.

Door het signaal te versterken, legt het slot contact met de sleutel die in dit geval op het aanrecht van het slachtoffer lag, legt Zwitserse beveiligingsexpert Boris Danev uit. Zo'n versterker kost een paar tientjes, waardoor de ROI voor een autodief erg hoog ligt. In de regel kun je ervan uitgaan dat de eigenaar van een geparkeerde auto zich in een van de huizen in de buurt bevindt.

Faraday biedt uitkomst

De methode om je te beschermen tegen de methode is dan ook om sleutels te bewaren in een kooi van Faraday. In het geval van dit slachtoffer: zijn koelkast. De politie van Toronto waarschuwt al jaren na een reeks diefstallen van auto's waarbij het slot onbeschadigd bleef om extra voorzichtig te zijn met slimme sloten. De Canadese autoriteiten adviseren om de auto bij voorkeur niet op straat, maar in een garage te zetten.