De krijgsmacht wil circa 150 securityexperts rekruteren in hackerskringen, meldt het AD zaterdag. Zij moeten een 'Cyber Commando' gaan vormen, dat gewone soldaten tijdens missies moet assisteren met het onderscheppen van communicatie of het inbreken op computersystemen van de vijand. De eerste aanmeldingen zijn volgens Defensie al binnen.

Vervroegd van start

De hackers worden een paar keer per jaar opgeroepen voor een training van de militaire basisvaardigheden. Het Cyber Commando gaat volgend jaar van start. Dat is een jaar eerder dan was gepland, maar volgens het kabinet wordt de digitale dreiging steeds groter. Waar de 'cybersoldaten' worden gelegerd, is nog niet duidelijk. Op de missie naar Mali, die vrijdag werd aangekondig, gaan nog geen hackers mee.

Het kabinet trekt de eerste vier jaar 50 miljoen euro uit om het Cyber Commando op te zetten. Daarna kost de eenheid 21 miljoen euro per jaar. "Kijk naar wat we hadden kunnen doen in Afghanistan. We hadden bijvoorbeeld de computers van de taliban kunnen hacken om inlichtingen te vergaren. Of hun telefoonverkeer kunnen verstoren. Dat is van grote waarde voor andere eenheden", zegt Paul Ducheine van de Nederlandse Defensieacademie in het AD.

MIVD

De MIVD zal de nieuwe gerekruteerde hackers van informatie voorzien. De militaire inlichtingendienst MIVD gaat zich sowieso meer richten op internet. De dienst gaat vanaf volgend jaar nauwer samenwerken met de AIVD. Samen starten ze met de Joint SIGINT Cyber Unit, een aftap- en cybercommando onder de codenaam Symbolon, met 350 mensen.

Een wetswijziging zou de inlichtingendiensten eventueel meer bevoegdheden voor online opsporing moeten geven. Een onderzoekscommissie buigt zich daar nog over.