De Australische federale politie heeft de zelfverklaard leider van hackergroep LulzSec opgepakt en aangeklaagd. De 24-jarige IT-professional, bekend onder zijn pseudoniem ‘ozshock’ is gearresteerd op zijn kantoor in een plaatsje 76 kilometer te noorden van Sydney, meldt het Franse persbureau AFP.

De hacker wordt beschuldigd van het binnendringen en beschadigen van een overheidswebsite. Daarbij zou hij tot tweemaal toe ongeoorloofde wijzigingen hebben toegepast. Ozshock is op borgtocht vrijgelaten maar moet in mei voor de rechter verschijnen.

Hacks op CIA, Sony en News International

Hij kan daarbij een gevangenisstraf van maximaal 12 jaar krijgen.

Volgens de politie is de man een zeer gerespecteerd persoon in de Anonymous-gemeenschap, en meer specifiek in de afsplitsing LulzSec. Dat hackerscollectief heeft sinds de oprichting in 2011 grote hacks gepleegd, waaronder gericht op de CIA, Sony en News International van mediamagnaat Robert Murdoch.

De man kon volgens de politie mede toeslaan dankzij zijn positie bij het bedrijf waarvoor hij werkt. Daarbij zou hij toegang hebben gehad tot gevoelige informatie, die hem heeft geholpen de hack op de nog onbekende overheidswebsite te plegen.

Zonder meer informatie prijs te geven spreekt de politie tegenover AFP over “de mogelijkheid tot het onderbreken van online handel en online transacties van overheden die op lange termijn ernstige consequenties kan hebben.”

'Risico voor de samenleving'

De hacker is volgens de Australische politiecommandant Glen McEwen een groot risico voor de Australische samenleving. Hij zou bij eerdere hackpogingen al eens gestopt zijn door tussenkomst van de politie. De LulzSec-leider stond al langere tijd op de radar van internationale politie-eenheden.

Vrijdag werd de 24-jarige Amerikaan Cody ‘Recursion’ Kretsinger, ook lid van LulzSec, veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.

In juni 2012 bekenden twee Britse hackers van de groep schuld in het aanvallen en offline halen van websites van onder meer de CIA, Sony, Fox Entertainment en enkele politieorganisaties. Eerder dat jaar werden meer vermeende leden opgepakt door de FBI.