De 40 maanden celstraf die Gregory Cherwonik uit New York afgelopen week kreeg, is een van de hoogste straffen die tot nu toe voor filesharing is opgelegd. Andere leden van de releasegroep Imagine werden voordeeld tot 23 en 30 maanden celstraf. Omdat Cherwonik een hogere rang zou hebben binnen de releasegroep kreeg hij ook een zwaardere straf, meldt TorrentFreak.

Ook proeftijd

De straffen vielen relatief hoog uit doordat de leden van Imagine weigerden mee te werken aan het onderzoek van de autoriteiten. Ook zouden ze na huiszoekingen zijn doorgegaan met verspreiden van auteursrechtelijk beschermd. Cherwonik moest ook 15 duizend dollar schadevergoeding betalen aan de MPAA, de brancheorganisatie van de Amerikaanse filmindustrie. Nadat hij vrijkomt mag hij tijdens een proeftijd van drie jaar niet in het bezit zijn van een 'elektronisch apparaat dat in staat is auteursrechtelijk materiaal te kopiëren'.

Imagine was een van de meest actieve release-groepen op Bittorrentgebied en begon in 2009 met verspreiden van met name films. In 2011 werden vier prominente leden van de groep opgepakt na een tip door de MPAA.