Webwereld ontving de lijst met wachtwoorden van een anonieme bron. Op de lijst staan de namen, e-mailadressen, het geslacht en de wachtwoorden van 649 mensen. Daarbij gaat het om ambtenaren, burgers en tenminste één hacker die sporen achterliet.

Hacker

Tussen de gebruikers staan ook één of meerdere hackers, die zichzelf hebben toegevoegd. Zo komen de hackersnamen BeorlotG, SasDerov, GavoDsd, Gwinlog, Dsfgrgv voor op de lijst. Pijnlijk daarbij is dat zij geen e-mailadres hebben ingegeven, maar hebben of het veld leeg gelaten of laten een spamboodschap achter.

Wanneer deze hacks hebben plaatsgevonden is onduidelijk, omdat de datum van laatste login is gewist. Volgens onze bron is dit ruim voor het moment geweest, voordat hij de problemen met gemeentelijke sites blootlegt.

Alerte reactie

Webwereld heeft de gemeente geattendeerd op het probleem, maar zij bleken inmiddels al een probleem te vermoeden. “We waren al bang dat u zou bellen", was dan ook de eerste reactie van de zegsman. Daarna heeft de gemeente direct de betrokkenen geïnformeerd en geadviseerd het wachtwoord aan te passen.

“De gemeente betreurt dat de gegevens niet goed beveiligd waren, heeft de leverancier hierop aangesproken en zaterdag 8 oktober nogmaals dringend gevraagd de oude omgeving direct offline te halen", stelt de gemeente. “Om alles uit te sluiten zoekt de gemeente uit op welk moment de gegevens zijn gehackt."

Zeewolde

Het is niet de eerste e-maillijst die publiek is geworden. Ook de Gemeente Zeewolde bleek woensdag e-mailgegevens te laten slingeren. Ook op die lijst waren wachtwoorden aanwezig. Enkele wachtwoorden bleken ook bij de redactie van Omroep Flevoland in gebruik te zijn. Eerder beweerde de gemeente nog dat er geen privacygevoelig gegevens waren gelekt.

Kijk voor alle artikelen in het kader van Lektober op onze dossierpagina.