De lekkende website biedt mensen met suikerziekte informatie, over diabetes zelf maar ook over hulpmiddelen, verzorging, voeding en verzekeringen. Daarbij verlokt het diabetici om hun persoonlijke gegevens in te voeren, in ruil voor een gratis doos met diabetesinformatie. Het gaat om NAW-gegevens van 13.000 mensen inclusief hun mailadres en telefoonnumer, naast details over het type diabetes dat ze hebben, hun medicatie daarvoor en de manier van insuline-inname.

Adressen verzamelen

Zowel de online-aangeboden info als de inhoud van de doos is samengesteld op basis van diverse diabetesorganisaties, waaronder de Diabetesvereniging Nederland (DVN), het Diabetes Fonds, de Nederlandse Hartstichting, het Voedingscentrum en Stichting Bloedlink. De lekke site prijst anno nu nog het DVN-activiteitenprogramma van 2007 aan.

De DVN vertelt Webwereld dat deze website niet van de Vereniging is, maar dat het “destijds een actie was van het Diabetes Fonds". Het zou iets zijn van “een jaar of twee terug". De daar aangeboden informatiedoos is dan ook allang niet meer verkrijgbaar, weet de DVN-klantenservice nog te melden. “We hebben er toen wel onze medewerking aan verleend."

Staat nog online

Het Diabetes Fonds moet nog terugkomen op vragen van Webwereld over de lekkende site. Een eerste reactie luidde wel: “Oh, is die site nog online?" Op de bewuste site staat ook nog vermeld dat aanvragers van het informatiepakket zich binnenkort kunnen inschrijven, of aanmelden, voor diverse acties en aanbiedingen van de deelnemende partners. Daaronder bevinden zich in ieder geval de hierboven genoemde zorgorganisaties.

De site is een project van een website-ontwikkelaar die zich ook profileert als communicatie-adviseur. De diabetessite draait op hetzelfde ip-adres als dat van de webdeveloper zelf, het fysieke adres is ook hetzelfde. Telefoonnumers worden in beide gevallen niet gegeven.

06 opsporen

Het lek is, samen met vragen, per e-mail gemeld aan de contactadressen van beide websites. Dat heeft nog geen reactie opgeleverd. Het door Webwereld opgespoorde mobiele telefoonnummer van het webdesignbedrijf leidt naar de voicemailbox van een particulier. Het privacylek is daar ingesproken, wat ook nog niet tot response heeft geleid.

Update:

De verantwoordelijke webdeveloper heeft nog per mail gereageerd op de mails en voicemail van Webwereld. Hij zit momenteel in het buitenland, met beperkte toegang tot internet (en mobiele telefoon). Hij zegt de webhoster waar de site draait te hebben geïnstrueerd de lekkende website offline te halen. Controle door Webwereld wijst uit dat dit woensdagmiddag nog niet is gebeurd. De namen van de betrokken partijen blijven dus vooralsnog achterwege.

Kijk voor alle artikelen in het kader van Lektober op onze dossierpagina.