Diagnostiek voor U gaat niet over op de verwachte civiele procedure tegen 50Plus-kamerlid Henk Krol. Dat laat het medisch centrum desgevraagd aan Webwereld weten. Eerder leek het erop dat hem na de strafzaak - waarin hij werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 750 euro - ook nog eens een procedure stond te wachten waarin het lab de geleden schade, die in de tienduizenden euro's loopt, op Krol ging verhalen.

“Wat ons betreft, is het met de strafzaak afgedaan", zegt woordvoerder Iris Jansen van Diagnostiek voor U. “We vinden het een vervelende zaak en vinden het genoeg zo. Een civiele procedure is ook niet eerder aangekondigd", zegt de woordvoerder. In de strafzaak werd echter wel van een 'voorschot' gesproken bij de civiele vordering van het centrum.

Civiele claim geweigerd

Diagnostiek voor U voegde zich bij de strafzaak tegen Krol. “Wij willen in deze rechtszaak benadrukken dat de privacy van patiënten op onrechtmatige wijze is geschaad en het vertrouwen van patiënten in artsen en gezondheidsinstellingen in brede zin in het geding is gebracht", liet de persvoorlichter eerder weten in een verklaring.

Het centrum eiste bij de strafzaak al een civiele vordering van 1000 euro (PDF vonnis, pagina 8). De rechter oordeelde dat de behandeling van het verband tussen de gestelde schade en de mogelijke schuldvraag en te grote belasting was voor de strafzaak en verklaarde de vordering niet-ontvankelijk. Een toewijzing van deze vordering zou voor de eisers gunstig zijn uitgevallen in een vervolgprocedure.

Slachtoffers niet-ontvankelijk

Bij de strafzaak hadden zich negen slachtoffers gevoegd wiens dossiers mogelijk waren ingezien toen Krol inlogde op de website. Zij eisten elk 100 euro wegens geleden immateriële schade. Maar de rechter verklaarde deze partijen niet-ontvankelijk. Deze uitkomst heeft volgens het centrum niets te maken met deze beslissing.

Update 15.15 uur: Zin toegevoegd aan tweede alinea; civiele vordering is een voorschot genoemd.