De ISOC Awards worden elke vijf jaar uitgereikt. Met de awards wil de Internet Society “vernieuwende en belangwekkende initiatieven rondom internet de erkenning geven die ze verdienen". Lektober werd geroemd als een Journalistieke guerilla-actie om internetbeveiliging op de kaart te zetten.

De jury heeft de prijs gegeven aan het initiatief dat de meeste impact had. Brenno de Winter is blij met de erkenning, maar benadrukt wel dat dit nog maar het begin is en dat er nog veel moet gebeuren.

Oktober vorig jaar

Lektober was een initiatief van Webwereld samen met journalist en onderzoeker Brenno de Winter. In oktober 2011 werd elke dag een lek in de beveiliging van databases met persoonsgegevens bekend gemaakt. Grootste veiligheidslek bleek bij de overheid te bestaan. Een groot aantal gemeenten bleek kwetsbaar voor het overnemen van DigiD-sessies en dat leverde met name in het Kabinet en de ministeries van Binnenlandse Zaken en die van Veiligheid en Justitie nogal wat reuring op.

Kamer eiste ingrijpen van Donner

De Tweede Kamer eiste ingrijpen van de Rijksoverheid en minister Donner, en later diens opvolger Spies, moesten vol aan de bak om de integratie van DigiD in de gemeentelijke dienstverlening weer veilig te laten gebeuren. Sommige gemeenten zijn meer dan een jaar afgesloten geweest van de DigiD-dienstverlening omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd.

Spies heeft zelfs een landelijke operatie in gang gezet die jaren gaat duren. Elke gemeente krijgt een beveiligingsonderzoek waarbij gekeken wordt hoe DigiD wordt gekoppeld. Daarnaast heeft KING, de ict-dienstverleningtak van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, een eigen beveiligingsdienst opgezet. Die Informatiebeveiligingsdienst moet incidenten zoals die gedurende de 31 dagen durende Lektoberactie zich voordeden, voortaan voorkomen. Ook moeten gemeenten een eigen chief information security officer benoemen die de gemeentelijke beveiliging vorm geeft en in de gaten houdt.

Andere genomineerden

Andere genomineerden in de categorie Veiligheid en Privacy waren Bits of Freedom, Trigger van NLnet Labs, Palea van Mark Bergman, Tigr en Unhosted. De jury die over de nominaties gaat oordelen, bestaat uit Ronald Prins, Simon Hania, Peter van Eijk, Sander Steffann, Fred van Noord, en Dick Kalkman

Er waren nog vier andere Awardcategorieën. Dat zijn Beste maatschappelijke internetinitiatief, Beste overheidsinitiatief op het gebied van internet (waaronder netneutraliteit en Kroes' Digitale Agenda), Internet en de kunsten en Beste zakelijke internetinitiatief.