Deze software is ontwikkeld door een Israëlisch bedrijf en werd door de Mossad gebruikt om nieuwelingen te testen op hun betrouwbaarheid. De software bleek echter zo goed te werken dat de fabrikant besloot commercieel te gaan. Alphium heeft nu de distributierechten voor Nederland in handen gekregen en gaat met de software de boer op. Alphium zet de software in als testmethode voor het aannemen van nieuwe werknemers. De applicatie kent meer dan achthonderd functieprofielen, waarbij een aantal vragen worden gesteld. "Veel mensen overdrijven op hun cv", stelt Bert Boer, directeur van Alphium. "Met deze software kan een bedrijf vooraf zien wat voor vlees ze in de kuip krijgen."

Leugendetector

"De software ziet veel meer dan tijdens een persoonlijk gesprek boven water komt. Bedrog komt hierdoor eerder aan het licht, al zal de software nooit met zekerheid kunnen zeggen of iemand bijvoorbeeld drugs gebruikt." De software werkt met behulp van levensechte stemgeluiden en meet aan de hand van de reactietijd van een sollicitant of deze `de waarheid' spreekt.

Drugs

Als iemand bijvoorbeeld een vraag over drugsgebruik krijgt voorgelegd, houdt de software de muisbewegingen in de gaten. "Iemand die nadenkt over wat het goede antwoord kán zijn, twijfelt. Dit blijkt uit de muisbewegingen. Het systeem zal dan vervolgvragen stellen." Die vervolgvragen moeten vervolgens uitwijzen hoe de werknemer `werkelijk' over een bepaald onderwerp denkt, aldus de directeur. "Ik heb dit systeem eerst doorgesproken met juristen en psychologen. Zij waren aanvankelijk erg sceptisch, maar na een test waren ze helemaal om."

Praktijk

Boer haalt een praktijkvoorbeeld aan uit Israël. Bij de McDonalds-filialen bleek dat bijna de helft van de werknemers op een of andere manier fraudeerde. Na gebruik van de software en screening van het personeel is dit teruggebracht tot zo'n 2 procent. "Financieel gezien is dit natuurlijk een enorme besparing", aldus Boer.

Prijsstelling

"We zijn nu klaar om met dit product de markt op te gaan", zegt Boer. "Onder andere reïntegratiebedrijven zijn erg geïnteresseerd."