Via de dienst kunnen bedrijven en thuisgebruikers anoniem surfen, stelt Westland IT, dat zijn dienst Anoniem Internet noemt. Anoniem Internet versleutelt het dataverkeer en routeert het via verschillende landen. Onder andere via servers in Kuala Lumpur, Hong Kong, Tokio, Denemarken, Moskou, München, Zürich, Parijs en Kaapstad.

Dat kan op twee manieren. Thuisgebruikers krijgen een inlogaccount. "Je krijgt een OpenVPN toegestuurd, plus inloggegevens, plus een netwerkconfiguratielijst", zegt Peter Staal, eigenaar van het eenmansbedrijf Westland IT tegen Webwereld. OpenVPN is een gratis open source virtual private network (VPN). Hiermee kunnen verbindingen tussen servers en gebruikers worden gelegd die versleuteld zijn. Vervolgens wordt de netwerkconfiguratie in OpenVPN geladen. Gebruikers kunnen kiezen op welke server ze willen inloggen.

Versleuteling

Het wachtwoord wordt tijdens het inloggen versleuteld uitgewisseld met het gebruik van het Diffie-Hellman-protocol. Een cryptografisch protocol dat twee partijen die elkaar niet kennen, in staat stelt om een geheime sleutel te creëren via een onbeveiligd kanaal of netwerk zoals bijvoorbeeld het internet, legt Staal uit op zijn site. "Eenmaal deze gedeelde geheime sleutel overeengekomen, kan deze geheime sleutel worden gebruikt om verdere communicatie tussen de 2 partijen hiermee te versleutelen. De geheime sleutel wordt vervolgens gebruikt door OpenVPN om een verbinding met 256-bits AES versleuteling en TLS op te zetten."

Bedrijven kunnen een cryptorouter kopen die werkt via IPsec (of Internet Protocol Security). Dat is een standaard voor het beveiligen van internetprotocol (IP) via encryptie en authenticatie op alle verzonden en ontvangen ip-pakketten. De OpenVPN verbinding is beveiligd via secure sockets layer (SSL), ook een encryptieprotocol. Alle computers die zijn aangesloten op die router communiceren beveiligd, aldus Staal.

Panama

Het bedrijf dat het netwerk host is gevestigd in Panama. "Ik ben verder geen eigenaar van het netwerk, en heb er verder ook geen invloed op", zegt Staal. Verder wijst hij erop dat Anoniem Internet geen isp (provider) is . "De Wet Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens heeft daarom ook geen betrekking op onze dienstverlening." Staal is wederverkoper van de dienst die officieel door het bedrijf in Panama wordt verkocht.

Volgens Staal is de dienst sneller dan The Onion Routing (TOR) een manier om internetverkeer te versleutelen. Staal zegt dat het verschil zit in de exit-nodes die bij TOR worden beheerd door derden. Die beheerders van die uitgangspunten kunnen daar het verkeer afluisteren als het onversleuteld eruit komt. De beheerders kunnen bij Anoniem Internet geen invloed uitoefenen op het verkeer dat uit de exit-nodes komt.

Proxy

Anoniem Internet zou ook beschermen tegen internettaps, in tegenstelling tot proxy-servers zegt Staal: "Een proxy-server kan geen bescherming bieden tegen de Internet Service Providers, internet-taps (overheid), netwerk-analysten, inlichtingendiensten en "man-in-the-middle"-aanvallen", meldt hij op zijn site.