De Libische NIC.ly, die de Libische webadressen beheert, heeft de domeinnaam VB.ly ingetrokken. Mede-oprichter Ben Metcalfe van VB.ly waarschuwt dat "ook andere Libische domeinnamen zonder waarschuwing worden geschrapt door de organisatie". De Libische domainregistry vond de inhoud en dienstverlening van VB.ly "niet passen bij de Libische islamitische wetten", aldus Metcalfe tegenover de BBC.

Sexy foto

De aanleiding is volgens NIC.ly een foto van mede-oprichter Violet Blue van VB.ly, waarop zij schaars gekleed gaat en een fles in haar hand heeft. Dat is volgens Alaeddin ElSharif van NIC.ly "onfatsoenlijk en niet gezinsvriendelijk". Ook viel hij over het veelvuldig doorsturen van VB.ly-adressen naar pagina's op sekssites.

Url-verkorters geven gebruikers een veel korter webadres voor een langere url. De sites sturen gebruikers automatisch door naar de echte langere varianten. Url-verkorters zijn vooral door de opkomst van Twitter erg populair geworden.

Problemen andere sites

Sinds juni is de registratie van .ly-domeinnamen korter dan vier tekens beperkt tot bedrijven en particulieren die woonachtig zijn in Libië. De huidige actie van de Libische domainregistry kan ook gevolgen hebben voor andere vergelijkbare sites. Zo gebruikt ook de populaire url-verkorter Bit.ly een Libische domeinnaam. Google's soortgelijke dienst Goo.gl heeft een domeinnaam uit Groenland.