LinkedIn heeft gisteren een nieuwe dienst gepresenteerd voor iOS-gebruikers, LinkedIn Intro, waarmee het zegt een verrijking van e-mails te willen geven. Die verrijking bestaat uit het toevoegen van profielinformatie aan e-mails over de verzender ervan.

Een dergelijke dienst heeft het al een tijd voor gebruikers van Gmail. Maar om dat ook voor iOS-gebruikers mogelijk te maken is er wel een tussenstap via een proxyserver nodig omdat Apple geen directe toegang tot zijn maildienst toelaat.

LinkedIn linkt afzender aan profiel

LinkedIn leest op de proxy de informatie van e-mails uit, in ieder geval wordt de afzender herkend en gekoppeld aan diens LinkedIn-account. De ontvanger van de e-mail krijgt dan een extra balkje bovenin de e-mail waar in het kort extra info staat over de ontvanger. Door met de vingertop een keer te tappen op dat balkje wordt vervolgens binnen de e-mailomgeving het complete LinkedIn-profiel weergegeven.

Het is het feit dat LinkedIn de e-mails langs zijn eigen proxy laat lopen, dat veel gebruikers een beetje huiverig maakt. The Next Web heeft een aantal van die reacties verzameld en vervolgens zelf bij LinkedIn om opheldering gevraagd, vooral over de mate van beveiliging. Daarover staat in de blogpost waarin LinkedIn de dienst aankondigt, slechts dat de zakelijke profielensite “er alles aan doet om de dienst veilig te houden.”