Dat maakte Microsoft bekend. Morro zal in de tweede helft van 2009 beschikbaar komen en gaat bescherming bieden tegen virussen, trojaanse paarden, spyware en rootkits.

Rond het verschijnen van Morro is Microsoft van plan te stoppen met de verkoop van Windows Live OnreCare. De twee programma's zijn niet hetzelfde. Morro biedt minder mogelijkheden en heeft bijvoorbeeld geen opties voor automatische backups en het optimaliseren van de computer.

Morro zal minder computerkracht gebruiken dan OneCare, verwacht Microsoft. Het bedrijf wil dat het nieuwe pakket ook geschikt wordt voor minder snelle systemen. Microsoft biedt al langer een gratis anti-malwaretool aan.

OneCare, dat Microsoft sinds mei 2006 aanbood, kostte 50 dollar per jaar voor drie pc's. Het programma wordt tot 30 juni 2009 verkocht en wordt daarna geleidelijk uitgefaseerd. Morro komt beschikbaar als download en zal werken op Windows XP, Vista en het nieuwe Windows 7.

McAfee blij

De reden voor de komst van Morro is volgens het softwareconcern dat er nog steeds te veel pc's zijn die geen enkele antivirussoftware draaien. Dat zou gelden voor zeker vijftig procent van de computers in de westerse wereld en daar buiten is de situatie volgens Microsoft nog erger.

Volgens McAfee-woordvoerder Joris Evers is er een andere reden: OneCare is mislukt. "Twee jaar nadat het programma op de markt is verschenen heeft het minder dan 2 procent marktaandeel. Microsoft geeft nu op en biedt een uitgeklede versie als freeware aan, maar die voldoet niet aan de beveiligingswensen van de consument. Dit is goed nieuws voor McAfee", aldus Evers tegenover Cnet.

Bron: Webwereld Bron: Techworld