De Amerikaanse maatregel 'six strikes', waarbij miljoenen mensen op het internet worden gevolgd in hun downloadgedrag, is een afspraak die de muziek- en filmindustrie hebben gemaakt met de belangrijkste internetserviceproviders. Onderdeel van die afspraak is dat aanklachten vanuit de RIAA (muziekindustrie) en MPAA (filmindustrie) worden gecontroleerd op juistheid door een onafhankelijke technologisch onderlegde expert.

Onafhankelijk wegen van bewijs

Het bedrijf MarkMonitor moet de door de industrie en de isp's gevormde Center for Copyright Information (CCI) bijstaan in het onafhankelijk wegen van het bewijs dat internetters schending plegen op het copyright van de rechtenhouders op onder meer muziek en films. De maatregel gaat volgende maand al in.

MarkMonitor moet vooral toezien op het geautomatiseerde volgsysteem dat de rechtenhouders inzetten om massaal het downloaden in de gaten te houden. Dat systeem staat bekend om zijn vele 'false positives', waarbij burgers zijn aangeklaagd wegens inbreuk op copyright terwijl dat uiteindelijk niet het geval bleek, of niet accuraat genoeg. Dus is het nodig dat dat systeem gecontroleerd wordt door een expert.

Expert blijkt lobbyist van muziekindustrie

Maar nu blijkt dat de expert die de industrie op het oog heeft een voormalige RIAA-lobbygroep te zijn, schrijft Torrent Freak. Het gaat om Stroz Friedberg, die volgens de CCI nu al vindt dat het systeem van MarkMonitor 'accuraat en naar behoren werkt', staat in een uitgegeven verklaring van de CCI.

Maar Torrent Freak wijst er fijntjes op dat Stroz Friedberg dan wel een technologieexpert mag zijn, maar tevens een belangrijke lobbyclub namens de RIAA in Washington in de jaren 2004 tot 2009. Het bedrijf ving daarvoor 637.000 dollar van de RIAA. Met name directeur Berry Howell van Stoz Friedberg heeft zich sterk gemaakt bij het Congres en Senaat voor strenge copyrightwetten op het gebied van digitale muziek.

Het gaat om het vertrouwen

Volgens professor Annemarie Bridy van de universiteit van Idaho heeft de industrie met de aanstelling van deze 'externe expert' gekozen voor iemand die zij vertrouwen, en niet voor iemand die door het publiek wordt vertrouwd. Daarmee maakt de CCI een misser in het winnen van het vertrouwen van het publiek, zegt ze tegen Torrent Freak.

Iedereen die auteursrechtelijk beschermd materiaal downloadt krijgt zes waarschuwingen waarna eventueel de verbinding worden afgesloten. Toch is de insteek volgens het CCI (Center for Copyright Information) vooral om mensen bewust te maken van hun digitale diefstal.

MarkMonitor volgt alles

Het systeem is in 2011 bedacht. De downloaders worden gespot doordat MarkMonitor de filesharingsites gaat monitoren en de ip-adressen van de downloaders logt. De ip-adressen worden in een database opgeslagen en periodiek worden de gegevens naar de isp gestuurd. Die stuurt vervolgens een bericht naar de downloader.

Het systeem laat isp's uiteindelijk zelf beslissen wat zij met overtreders doen. Het CCI heeft op zijn website de zes waarschuwingen op een rij gezet. Na het ontvangen van een aantal waarschuwingberichten die op den duur moeten worden bevestigd als zijnde gelezen, krijgt de isp de macht. Vanaf waarschuwing vijf kunnen zij maatregelen nemen.