Niet alleen het WK voetbal is in Brazilië, ook het WK internetbeheer, gedoopt NETmundial, wordt deze week in São Paulo gehouden. Naar aanloop van deze bijeenkomst is er maandenlang gelobbyd en gekibbeld over de reikwijdte en verdragstekst.

Op het spel staat het zogenaamde multistakeholdermodel van het internetbeheer, de dreigende balkanisering van het internet, de eerder opspelende rol van ITU, de rol van ICANN, surveillance door geheime diensten en netneutraliteit.

Eind 2012 was er ook een felle strijd om het beheer en controle van het internet. Verschillende landen wilden via het ITU meer macht. Lees: Help, ITU pleegt een internetcoup!

Netneutraliteit geschrapt

Uit aanpassingen van de concepttekst blijkt al dat de kwestie van netneutraliteit er langzaam uit wordt geschrapt. In het laatste voorstel van de VS wordt 'gelijke technische behandeling van alle protocollen en data" vervangen door "eerlijke" behandeling, een veel vager begrip. Nederland bepleit wel wereldwijde netneutraliteit.

Volgens internetactivisten is NETmundial, voluit 'Global Multistakeholder Meeting on the Future of Internet Governance' feitelijk gekaapt door overheden en opsporingsdiensten.

Netneutraliteit en de massale internettaps en surveillance van de NSA en andere geheime diensten worden weggemoffeld, stelt de actiegroep Our Net Mundial, die op dezelfde lijn zit als Wikileaks.

Logo van activisten van Our Net Mundial

Beheer en controle

Vorige maand liet de Amerikaanse overheid weten de controle op ICANN los te laten, maar critici zagen dit vooral als een symbolisch gebaar om andere landen, die zelf meer controle willen over het internet binnen hun grenzen, de les te kunnen lezen. Het is nog onduidelijk of NETmundial leidt tot enige concrete veranderingen in de structuur van het internetbeheer.

Video van activisten over NETmundial met LOLcats en eenhoorns: