Het verhaal begon op 28 september 2005 toen een huismeester van woonstichting de Key bij een Amsterdamse studentenflat een zoemend geluid boven zijn hoofd hoorde. Nadat hij wat plafondplaten aan de kant had geschoven trof hij een klein datacenter met vijf servers aan.

Muziek, games en films

De politie startte een onderzoek en kwam uit bij oud-loodgieter M.H., die een kopiesleutel van de studentenflat bleek te hebben. De man bleek op een chat een snelle internetverbinding aan te bieden, waarbij hij doelde op de 100 Mbit-kabel van UPC.

In januari 2005 volgt de installatie van een vijftal servers waarop sommigen games, video en ook muziek wordt geplaatst. Een spoor leidt naar een vriendengroep die vanaf de radio housemuziek opneemt en binnen een kleine groep deelt.

Alleen house

"Bij ons was het doel alleen maar om onderling housenummers te luisteren", zegt een van de verdachten, D.R., tegenover Webwereld. "Wij hadden geen commercieel doel."

Hij zegt wel gehoord te hebben van andere content op andere servers, maar daarmee zegt hij niets te maken te hebben. "In de aanklacht stond ook muziek van Barbara Streisand, maar dat was niet onze machine. Die muziek vind ik echt verschrikkelijk."

DR zegt ook flink geschrokken te zijn van de zaak en denkt dat het verhaal wat wordt overdreven. "Die radio opnames werden al uitgezonden en we delen ze in een kleine groep."

Geen begrip

Toch kunnen de vrienden bij het Openbaar Ministerie niet rekenen op erg veel begrip. Volgens de officier is het duidelijk dat de auteurswet is overtreden, dat er illegaal internetverkeer en stroom zijn afgetapt en er ook nog is ingebroken in de studentenflat. Tegen D.R. wordt de lichtste straf van 750 euro boete geëist, terwijl de hoofdverdachte MH twee maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen zich hoorde eisen. De laatste wordt ook om een eerder veroodeling harder aangepakt.

Dieuwertje Rupert, de advocaat van D.R., vindt het bewijs erg wankel en meent dat haar cliënt moet worden vrijgesproken. Ook vraagt zij zich af of deze vorm van delen wel strafbaar is en of de DJ's hier bezwaar tegen hebben. Zo stelt zij tegenover Webwereld dat het nog niet duidelijk is wie wat op de server heeft gezet en dat downloaden niet verboden is.

Net als de andere advocaten heeft zij om vrijspraak voor de verdachte gevraagd. Advocaat Holke-Hans Boersma van een verdachte die ook van het plaatsen van de server wordt verdacht, twijfelt eraan of het aftappen van bandbreedte wel strafbaar is. "Dat is geen goed, stroom bijvoorbeeld wel", stelt hij.

Uitspraak: 11 september.