De lijst (pdf) toont 45 geblokkeerde sites. Het gaat om sites die direct van WikiLeaks zijn, zoals wikileaks.com, wikileaks.org en wikileaks.nl. Volgens Smathers zijn deze sites door de 'US Air Force' geband van hun netwerk. De sites publiceren cables die onder andere betrekking hebben op beslissingen van de Amerikaanse overheid.

Daarnaast zijn sites geblokkeerd die met enige regelmaat berichten over onderwerpen die voortkomen uit gelekte cables. Onder andere sites van grote kranten als The Guardian, New York Times, Le Monde en El País waren niet toegankelijk.

Openbaar maar vertrouwelijk

De Amerikaanse luchtmacht meldt aan Webwereld dat de sites geblokkeerd werden omdat ze vertrouwelijk informatie openbaarden. Persvoorlichtster Tracy Bunko legt uit dat wanneer deze vertrouwelijke informatie geopenbaard wordt, dat niet meteen betekent dat het niet meer vertrouwelijk is. Ze noemt de cables gestolen en de verspreiding van de informatie illegaal.

In een mail die Webwereld vervolgens krijgt toegestuurd staat het volgende:

“De US Air Force heeft routineus de toegang geblokkeerd naar sites die ongepaste informatie openbaren, zogeheten malware, inclusief alle websites die vertrouwelijk materiaal brengen dat is vrijgegeven door WikiLeaks. Nieuwssites zijn geblokkeerd omdat ze dat materiaal doorplaatsten."

Tijd en middelen

De mail gaat verder: “Websites die vertrouwelijke informatie bevatten zijn geblokkeerd om te voorkomen dat er onnodig tijd en middelen besteed zou worden aan het verwijderen van geclassificeerde informatie van ongeclassificeerde sites."

Er wordt in de mail gewezen op Executive Order 13526, Section 1.1(4)(c), een wet waarin beschreven wordt dat geclassificeerde informatie niet zomaar mag worden geopenbaard. De websites zijn ruim vijf maanden geblokkeerd, vanaf 10 augustus 2010. Vanaf die periode is het voor US Air Force-personeel tevens niet toegestaan om sites van WikiLeaks te bezoeken of daarvan geclassificeerde informatie te downloaden.

Niet langer geblokkeerd

Vanaf midden januari 2011 heeft het hoofdkwartier van de US Air Force besloten dat het blokkeren van de nieuwssites niet langer nodig was, omdat de interesse in de informatie zou zijn afgenomen.

Maar de Amerikaanse luchtmacht houdt nog altijd sites buiten hun netwerk. Zo kunnen pagina's met seksuele of terroristische inhoud, goksites of sites waar men illegaal wapens kan kopen, niet worden bezocht. De WikiLeaks- en krantensites vielen onder ditzelfde beleid.