Dat blijkt uit een rapport van de inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van Transport. De afgelopen jaren is het systeem verschillende malen door hackers gepenetreerd, onder andere netwerken van de luchtverkeersleiding zelf, e-mailsystemen, het intranet en externe websites van de Federal Aviation Administration (FAA). Zelfs de meest kritieke systemen, zoals het beheer van het elektriciteitsnetwerk, bleken indirect te zijn verbonden met het internet en kwetsbaar, meldt de Wall Street Journal.

763 gaten

In totaal constateerde de onderzoekers 763 kritieke kwetsbaarheden in de systemen van de luchtverkeersleiding. Behalve de talloze gaten is ook het hackersdetectiesysteem op de netwerken gebrekkig. De FAA heeft slechts 11 detectiesensoren op een totaal van 734 faciliteiten verspreid over het land.

De FAA bagatelliseert het rapport en zegt reeds bezig te zijn met verbeteringen. De organisatie ontkent dat hackers in kritieke systemen hebben ingebroken. De FAA steekt de komende jaren 20 miljard in modernisering van de computersystemen en netwerken.

JSF-programma

Her rapport volgt kort op het nieuws dat ook defensiegerelateerde netwerken in Amerika lek zijn. Zo hebben cyberspionnen, vermoedelijk vanuit China, zich toegang verschaft tot gedetailleerde projectgegevens van de Joint Strike Fighter (JSF).