Het cybervandalisme van LulzSec claimt steeds meer ‘burgerslachtoffers’. Gisteren dumpte het hackerscollectief LulzSec 62.000 accounts op het internet. Het gaat om e-mailadressen met bijbehorende wachtwoorden uit verschillende databases en sites. 12.000 zijn er in elk geval afkomstig van Writerspace.com, bevestigt de site.

Fraude met gekaapte accounts

Sindsdien druppelen de eerste fraudegevallen binnen. Het probleem is namelijk dat veel mensen dezelfde inlog en wachtwoordcombinatie gebruiken voor meerdere sites en diensten.

Zo melden vandalen op Twitter dat ze accounts op bijvoorbeeld Facebook hebben gehackt om daar het profiel te bekladden. Maar ook worden er spullen besteld met overgenomen Amazon-accounts, meldt de IDG News Service.

In de enorme lijst zitten ruim 20 Nederlandse mailadressen, en waarschijnlijk nog tientallen van Nederlanders die een .com mailprovider hebben. Webwereld heeft een mail naar de .nl adressen gestuurd om hen te waarschuwen voor mogelijke accountkaping op andere sites. Gelukkig lijken de meeste Nederlandse mailadressen oud, bijna de helft van de mails komt onbezorgd terug.

Nederlands PayPal-account geplunderd

Gert Jan Bekenkamp is minder fortuinlijk. Iemand heeft gisteravond zijn PayPal-account gekaapt met de gegevens uit de LulzSec-dump. Er zijn in een uur tijd een tiental transacties verricht ter waarde van zo’n 200 euro, vertelt de zenuwarts aan Webwereld. Bekenkamp kan zelf niet meer bij het account: of de fraudeur heeft het wachtwoord veranderd of PayPal heeft het bevroren.

“Heeft u enig idee wat ik hier tegen kan doen?”vraagt Bekenkamp wanhopig. Hij erkent dat hij overal online dezelfde inlogcombinatie gebruikt: “Ik wil het zo simpel mogelijk houden, ik houd me verder niet bezig met zulk soort zaken. Wat er nu gebeurt is volstrekt abracadabra voor mij.”

Aangifte bij politie

Bekenkamp heeft wel uitdraaien gemaakt van de frauduleuze transacties, maar heeft nog geen contact opgenomen met PayPal. Hij belooft geschrokken meteen PayPal te bellen en zijn wachtwoorden aan te passen. Ook zal hij aangifte doen bij de politie. Bekenkamp bedankt omstandig voor de waarschuwing en de adviezen. “Wat een nobel vak heeft u. Wat fantastisch dat u uw medemens wilt waarschuwen voor deze akelige dingen.”

Eerder richtte LulzSec zijn pijlen op onder meer de FBI, de CIA en de site van de Amerikaanse senaat. Maar de aanvallen en hacks lijken steeds ongerichter te worden, met meer collateral damage als gevolg.