Dat zegt Tweede Kamerlid Martijn van Dam van de PvdA. Hij vindt het “ongehoord" en “schandelijk" dat het bedrijf DigiNotar twee maanden lang de hack waarbij beveiligingscertificaten konden worden vervalst, heeft stilgehouden. “Mogelijk zijn de levens van Iraanse dissidenten erdoor in gevaar gekomen. Ik weet niet of het mogelijk is een strafrechtelijk onderzoek te doen, maar als dat kan pleit ik daar wel voor."

Van Dam heeft samen met SP-Kamerlid Arda Gerkens al in 2005 een motie ingediend om bedrijven te verplichten inbraken in computersystemen te melden. Maar die motie is uiteindelijk veranderd in een motie tot onderzoek naar een dergelijke verplichting tot openbaarmaking.

De oorspronkelijke motie die pleitte voor een wetsvoorstel zou het niet halen bij stemming in de Tweede Kamer, waardoor Van Dam en Gerkens de motie afzwakten. Minister Donner vond in het debat overigens dat de branche wel tot zelfregulering in staat zou zijn. Voor Van Dam zijn er na het echec met DigiNotar redenen genoeg om opnieuw te pleiten voor een brede verplichting tot directe openbaarmaking.

Strafrechtelijke vervolging

De PvdA wil in eerste instantie meer duidelijkheid over wat er nu precies gebeurd is bij DigiNotar. Het rapport van Fox-IT moet daar onder andere meer duidelijkheid over verschaffen. “Daar kunnen we dan een vervolg aan geven door opnieuw die volledige openbaarmakingsplicht aan te kaarten. Met de motie uit 2005 dachten we zelf aan bestuursrechtelijke sancties zoals boetes, maar gezien de zaak DigiNotar moeten we ook denken aan strafrechtelijke vervolging van personen in bepaalde omstandigheden."

Naast de rol van DigiNotar wil Van Dam ook meer duidelijkheid over de wijze waarop de landelijke overheid heeft gereageerd op de hele kwestie. “Het kwam er een week lang op neer dat we met z'n allen rustig konden slapen. En ineens, midden in de nacht, moest er halsoverkop een persconferentie worden gegeven door Donner."

Ministers gevallen

Van Dam wil ten eerste weten hoe het komt dat het Kabinet de ernst van de zaak niet heeft ingezien. “Weten ze niet wat die certificaten doen? Als het om paspoorten was gegaan, was de wereld te klein geweest. Daar zijn ministers over gevallen. En dit is ernstiger dan de Paspoortaffaire."

Van Dam zegt eerst te wachten op de verantwoording van het Kabinet. Daartoe wil hij zo snel mogelijk een hoorzitting houden door de Tweede Kamer. “Voordat een parlementaire enquête tot stand komt, zijn we een half jaar verder." Hij wil eerst alle informatie op een rij hebben. “Pas dan kunnen we kijken wie fouten hebben gemaakt en wie daar verantwoordelijk voor is."

Lees alle berichtgeving van Webwereld over DigiNotar op de dossierpagina. Update: Verandering van motie van Gerkes/Van Dam naar een motie van onderzoek toegevoegd.