Mac OS X heeft van Apple weliswaar malwarewering ingebouwd gekregen, maar die volstaat niet op zichzelf. Dat stellen niet alleen securityleveranciers (met gratis product), maar blijkt ook uit recente hacks bij Facebook en Apple zelf. Antiviruslab AV-Comparatives noemt deze inbraken bij zijn test van Mac-antimalwarepakketten.

Niet geblokkeerd door Mountain Lion zelf

Naast installatie- en gebruiksgemak is daarbij ook echte malafide software losgelaten op de testmachine. "Voor deze test hebben twintig recente en veelvoorkomende samples gebruikt van Mac-malware die niet wordt geblokkeerd door Mac OS X Mountain Lion zelf", vermeldt het testrapport (PDF) van afgelopen maand.

Deze malware 'uit de praktijk' is volgens het testlab goed voor een flink deel van de Mac-malware van begin dit jaar. "Het aantal kwaadaardige programma's dat op dit moment Mac OS X Mountain Lion kan aanvallen, is dus erg beperkt. Maar doordat veel Mac-systemen geen third-party securitysoftware draaien, kunnen zelfs deze paar bedreigingen wijdverbreide schade aanrichten."

Acht pakketten, één gezakt

In de test worden acht securitypakketten voor OS X doorgenomen. Dit zijn: Avira Free Mac Security, ESET Cyber Security Pro, F-Secure, Anti-Virus for Mac, Intego Mac Premium Bundle, Kaspersky Security for Mac, Quick Heal Total Security for Mac, Sophos Anti-Virus for Mac Home Edition en KromTech MacKeeper doorgelicht.

Van deze pakketten is alleen nieuwkomer Quick Heal niet door de test gekomen. Die software wist niet te beschermen tegen alle Mac-malware die in de test is ingezet. De overige securityconcurrenten bieden bescherming uiteenlopend van basaal via effectief tot excellent. Het gratis Avira is "een ideale keuze voor iedereen die een goed, basaal antivirusprogramma wil voor niets".

Als Windows-beschermer dienen

Het eveneens gratis Sophos biedt ook effectieve bescherming, maar heeft een minimalistische interface. Daardoor is het volgens AV-Comparatives beter geschikt voor experts en niet voor gewone gebruikers. De andere zes pakketten zijn betaald, met betaalmogelijkheden voor een jaar of langer, en voor één Mac of meerdere.

In de test is ook de detectie van Windows-malware bekeken, opdat een Mac niet dienst doet als doorgeefluik voor kwaadaardige software die pc's pakt. Intego en F-Secure scoren op dit vlak minder goed, hoewel laatstgenoemde voor zijn Mac-pakket opmerkt dat het slechts beperkte Windows-malwaredetectie biedt.

Adviezen voor veilig Mac-gebruik

Naast het advies een goed antimalwarepakket te draaien, geeft AV-Comparatives nog enkele tips. Voor een veilige Mac moet dagelijks computergebruik nooit gebeuren op een beheerdersaccount. Surfen dient te gebeuren met een browser die ingebouwde isolatie (sandboxing) heeft, "zoals Google Chrome". De Flash Player van Adobe moeten worden gedeïnstalleerd of uitgeschakeld. Java van Oracle moet ook gedeïnstalleerd of uitgeschakeld zijn.

Zowel het Mac-besturingssysteem als software van derde partijen moet uptodate worden gehouden met de nieuwste patches. Wachtwoorden moeten veilig zijn, waarbij AV-Comparatives wijst op de in OS X ingebouwde wachtwoordmanager KeyChain. Ongebruikte systeemservices moeten worden uitgeschakeld, waarbij als voorbeelden Airport, Bluetooth en IPv6 worden genoemd.