Adobe werkt wel aan een update-tool voor zijn Flash op Mac OS X. Vragen van Webwereld daarover blijven onbeantwoord. Zo is het onbekend of Adobe vooraf is geïnformeerd door Apple dat die Flash niet langer zou meenemen in de update-tool voor OS X. Het is dus nog de vraag of Adobe al bezig was aan een updater of dat die nu in allerijl wordt gemaakt.

In een toekomstige versie

Het is dan ook onbekend wanneer Flash op OS X een eigen update-tool krijgt. Adobe houdt het bij de mededeling: "Het klopt inderdaad dat we plannen hebben om een auto update notificatie feature te leveren (gelijkwaardig aan de Flash Player voor Windows) in een toekomstige release van de Adobe Flash Player." Dit laat de woordvoerster van Adobe Nederland weten aan Webwereld. Hieruit blijkt wel dat het dus geen automatische updater is, maar een meldingstool waarna de gebruiker de update kan laten installeren.

Over het besluit van Apple zegt zij: "Het is altijd aan de individuele hardware vendor om te bepalen wat de ervaring is die ze willen bieden aan hun klanten; Flash Player voorinstalleren of besluiten dit niet te doen." In de tussentijd lopen Mac-gebruikers het risico van een verouderde, en mogelijk onveilige, Flash-installatie.

"Van onze kant kunnen we gebruikers alleen maar aanraden om de meest up to date versie van de Flash Player van onze website te downloaden." Mac-gebruikers worden dus geacht zelf te controleren of er een nieuwere Flash-versie is, om die dan zelf te downloaden en te installeren. Een Amerikaanse woordvoerder adviseert eindgebruikers om het security-blog van Adobe te volgen, bijvoorbeeld via rss.

Java geheel onbekend

Ondertussen is Oracle geheel stil over de kwestie van Java op Mac OS X. Apple heeft een eigen implementatie van Java voor zijn besturingssysteem, maar trekt daar nu de stekker uit. Vragen van Webwereld aan Oracle leveren als antwoord "Geen commentaar" op. Die reactie komt vanuit Oracle's hoofdkantoor voor de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) en geldt volgens navraag als het officiële standpunt vanuit de bedrijfsleiding in de Verenigde Staten.

Oracle laat dus niet weten of het überhaupt plannen heeft om Java uit te brengen voor Macs. Laat staan wanneer een eventuele Oracle-eigen implementatie uitkomt voor OS X. Ook blijft onbekend of Oracle vooraf is geïnformeerd door Apple over het schrappen van diens eigen Java-implementatie. Verder houdt Oracle geheim of een eigen Java-implementatie al deels of geheel achter de schermen klaarstaat.

Wel/niet Oracle-eigen

Technisch gezien kan dat al wel het geval zijn aangezien het door Oracle overgenomen Sun al jaren zelf Java uitbrengt voor zijn Unix-variant Solaris en voor Linux. Mac OS X gebruikt het van Unix afgeleide FreeBSD als basis.

Het maken van een goed op OS X aansluitende Java Virtual Machine is daarmee echter geen feit. Dat vereist Mac-specifiek ontwikkelwerk, wat tot op heden is gedaan door Apple zelf. De toekomst van Java op Mac OS X is dus geheel onbekend.

Eigen implementaties

Serverleveranciers IBM en HP maken zelf Java-implementaties voor hun Unix-besturingssystemen. Java is met name op servergebied veelgebruikt. Het marktaandeel van Apple op de servermarkt is echter zeer klein. Onderzoeksbureaus als IDC tellen de servervariant van OS X niet eens mee in de metingen van de Unix-markt.

Verder heeft Microsoft vroeger ook een eigen JVM voor Windows ontwikkeld. Het is daarmee gestopt na een lange juridische strijd met Sun, die Microsoft heeft aangeklaagd voor het toevoegen van Windows-specifieke functies aan het platformonafhankelijke Java. Het grote marktaandeel van Windows heeft Sun gedwongen een eigen JVM te blijven leveren.