MacKeeper, wie kent 't niet? Het controversiële pakket is al meer dan eens in het beklaagdenbankje terecht gekomen. Als je met een Apple desktop het internet op gaat kom je er haast niet onderuit, agressieve advertenties waarin je wordt verteld het geweldige MacKeeper te downloaden om je Apple-computer sneller, beter en virusvrij te maken. Of het pakket zelf ad- of malware is, is nog steeds niet echt helder.

Schijn al tegen

Wat wel duidelijk is, is dat het pakket nauwelijks doet wat het belooft. Je Mac wordt er in elk geval niet sneller van en sommige functies, waaronder het opschonen van de cache, zijn overbodig omdat het besturingssysteem deze functies ook bezit. Hierdoor heeft MacKeeper alle schijn tegen en dat zie je ook regelmatig op internetfora voorbij komen.

En nu is het echt duidelijk. Security researcher Chris Vickery ontdekte enkele dagen geleden een lek in de database van Kromtech en kon gebruikersnamen, e-mail adressen en andere persoonlijke informatie van dertien miljoen klanten downloaden. Op Reddit meldt Vickery dat hij in eerste instantie moeite had om met het bedrijf in contact te komen en postte een screenshot van de gegevens op Imgur.

Na deze publicatie nam Kromtech contact op met Vickery en bevestigde het lek. Mackeeper heeft in een aankondiging laten weten dat het lek inmiddels is gedicht en dat de schade meevalt.