Dat vinden specialisten van het Landelijke Skimming Point (LSP) van de politie. Projectleider Ralph Nagelkerke wil deze vorm van pinpasfraude volledig doen verdwijnen en trekt aan de bel. “De Belgische methodiek zou ook in Nederland niet misstaan. Onze Belgische collega's hebben inmiddels hun meldpunt al helemaal opgedoekt. Hun prioriteit ligt nu elders omdat de overgebleven klachten nihil zijn", aldus Nagelkerke, van het op 1 december opgerichte anti-skimming team.

Aantal skimgevallen België daalt met 95 procent

In België werd op 17 januari 2011 het systeem waarbij magneetstrippen worden gedeactiveerd, het zogeheten geoblocking, massaal ingevoerd. Inmiddels doen 23 banken mee. Sindsdien kunnen klanten van deze banken buiten Europa, waar de magneetstrip nog wordt gebruikt, niet langer betalen met hun betaalkaart (debet). Klanten die toch afreizen naar verre landen moeten zelf via de eigen bank de magneetstrip weer te activeren. In het afgelopen jaar werden er 40.000 kaarten op vraag van de consument gedeblokkeerd.

Projectmanager Bob de Leersnyder van de Belgische bankenfederatie Febelfin beschouwt het als een succes. “Het grootste gedeelte van de banken in België werkt mee. Wij zien sindsdien een zeer goed verloop in de strijd tegen betaalfraude", zegt hij tegen Webwereld. Dat blijkt wel uit hun cijfers. Het aantal skimminggevallen is door de extra maatregel met meer dan 95 procent gedaald. In 2010 vonden er nog 1720 gevallen plaats, in 2011 was dat aantal teruggelopen tot slechts 75.

Bank blokkeert pas buiten Europa

Bij geoblocking verleent een bank geen autorisatie meer aan bepaalde landen. Het is een blokkade aan de kant van de kaarthouder. Skimmers die misbruik willen maken van gestolen gegevens kunnen dus niet meer vanuit het buitenland geld opnemen. Dat gebeurde de afgelopen jaren in overvloed. De schade van skimming bedroeg in 2011 volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in totaal 38,9 miljoen euro. Bijna een verdubbeling van het jaar daarvoor.

Een van de maatregelen was het 'Nieuwe Pinnen' waarbij de EMV-chip wordt gebruikt. Die overgang is bijna volledig doorgevoerd, volgens woordvoerster Jannemieke Zandee van Betaalvereniging Nederland, het samenwerkingsverband van banken en betaalinstellingen. “Op dit moment zijn 280.000 betaalautomaten aangepast op het gebruik van alleen de EMV-chip. Dat omvat onder meer vrijwel de gehele winkelbranche. Automaten waarin de pas nog volledig verdwijnt, zoals die bij het parkeren, blijven vatbaar voor skimming. Dat aantal ligt nog tussen de 10.000 en 15.000."

Banken zijn in gesprek

De exacte cijfers van het succes van het Nieuwe Pinnen zijn nog niet bekend. Nagelkerke, die met zijn team van zes politiemensen en twee betaalspecialisten van Equens het skimmen met behulp van een cyberofficier in kaart brengt, ziet nog altijd gevallen langskomen. “Er zijn sinds 1 januari nog verschillende mensen die denken dat ze dit jaar slachtoffer zijn geworden van skimming, terwijl hun gegevens veelal vorig jaar al gestolen zijn."

Toch is het succes van het Nieuwe Pinnen volgens Nagelkerke aannemelijk. “De EMV-chip is nog niet gekraakt en dus veilig. Maar zolang er pinautomaten blijven bestaan waar de pas volledig in verdwijnt, blijft ook de kans op skimming bestaan. Wat ons betreft kan die magneetstrip er zo snel mogelijk af."

'Invoering is niet simpel'

De Nederlandse bankensector is voorlopig nog voorzichtig. Geen enkele bank heeft het systeem van geoblocking momenteel ingevoerd. Of het er op termijn wel van komt, kan Zandee niet inschatten. “Ik durf hier geen uitspraken over te doen maar er zijn gesprekken over gaande. Het is helaas niet zo simpel dat we even een knop kunnen omzetten. Er dient naar de klant toe goed te worden gecommuniceerd."

Febelfin toont een lijst van landen waar het gebruik van de debetkaart ongewijzigd blijft.