Het archief, dat onbeschermd op de webserver van D66 werd aangetroffen, bevat meerdere persoonlijke e-mails, voornamelijk omtrent de verkiezingscampagne 'Durf te kiezen, kies D66', zo ontdekte Koen van de site Stuurfout.

Het archief bevat niet alleen persoonlijke mailadressen, maar ook informatie van D66-prominenten. Zo is bijvoorbeeld het telefoonnummer van Jan Terlouw terug te vinden.

Het mailbestand dat de berichten bevat is simpelweg te downloaden dankzij een zogeheten open directory op de D66-website. In een van de submappen bevindt zich een dbx-bestand. Dat is een Outlook-archiefbestand met e-mail. Hoe deze in een open map op de webserver is beland, is onduidelijk.

Noodscenario's

Uit de mailwisselingen wordt duidelijk dat D66 vlak voor de verkiezingen in mei 2002 een verlies aan voelt komen. "We dreigen ons vast te bijten op thema's waar alle partijen zich op vastbijten en waarop we ons langzaam maar zeker steeds minder onderscheiden van de rest. Ik word helemaal ziek van de peilingen en ik vraag me af of we niet tijdig noodscenario's moeten ontwikkelen voor de beperkte ons nog resterende tijd", schrijft een partijlid.

De komst van Pim Fortuyn als bedreiging voor de gevestigde politieke partijen worden ook pijnlijk duidelijk. "Alle partijen zijn in navolging van PF [Pim Fortuyn, red.] de onderbuikgevoelens van de Nederlanders gaan bewerken. Iedereen met een beetje kennis van de anatomie van de mens weet dat in de onderbuik je darmen en je blaas liggen. Daar constant druk op uitoefenen levert in zijn algemeenheid slechts een hoop stront en een hoop gezeik op."

D66 heeft de mailbestanden inmiddels van de server verwijderd.