Het Bureau Financieel Economische Recherche (BFER) van politie Amsterdam-Amstelland viel dinsdag binnen bij een bedrijf en vijf woningen in Amsterdam Zuidoost, Osdorp en Utrecht. Hierbij werden drie mannen aangehouden voor het witwassen van geld en een vierde voor drugsbezit. Ook werden bij de actie drie illegalen aangetroffen die zijn overgedragen aan de vreemdelingendienst.

E-mailoplichting

De aangehouden mannen worden verdacht van het oplichten van mensen via een 419-scam, ook wel bekend als Nigeriaanse mailscam. De bendes sturen e-mails rond waarin ze zich bijvoorbeeld voordoen als een rijke zakenman die hulp nodig heeft met het wegsluizen van miljoenen uit een land.

Als iemand hapt op het e-mailvoorstel komt de aap uit de mouw. Er is natuurlijk eerst geld nodig om bij het weg te sluizen bedrag te komen, bijvoorbeeld om een bankmedewerker om te kopen. Kun je misschien een paar duizend euro overmaken om dit te doen? Dat verdien je dubbel en dwars terug al we de miljoenen dollars in handen hebben. Het slachtoffer wordt vaak een aandeel van tientallen procenten beloofd.

Fraude komt vaak voor

De 419 fraude komt veelvuldig voor," zegt Rik Langedijk, projectleider van BFER in een verklaring. De truc met onkosten wordt zo vaak herhaald totdat het slachtoffer afhaakt en de oplichters verdwijnen. Dat kan erg ver gaan. "Een van de slachtoffers in deze zaak is voor 1,2 miljoen euro opgelicht", aldus Langendijk.

Om niet op te vallen bij het wegsluizen van het geld kochten de "West-Afrikanen" voertuigen in Nederland die vervolgens werden verscheept naar Nigeria die daar ter plekke werden verkocht om zo het illegaal verkregen geld wit te wassen.

Meer informatie over het slachtoffer dat 1,2 miljoen euro krijt is wil de politie niet geven. Het bedrag is genoemd om aan te geven dat het om grootschalige fraude gaat.