De open source-antivirus ClamAV heeft vrijdag de stekker getrokken uit de ondersteuning voor een verouderde versie, omdat het geen nieuwe virus-definities (signatures) meer kan leveren voor die versie. Struikelblok is de lengte van die signatures. Het schrappen van versie 0.94 is een half jaar geleden al aangekondigd, maar blijkbaar hebben veel beheerders zich toch niet voorbereid.

Geen mail meer

ClamAV v0.94 werkt daardoor helemaal niet meer, wat weer de mailservers onderuit heeft gehaald die er nog afhankelijk van waren. Die machines stopten met het doorsturen van mail. Dat meldt Neil Schwartzman op CircleID.com. Hij schrijft dat bepaalde maildiensten er helemaal mee ophielden, wat voor een aantal verzendlijsten vrijdag neerkwam op 3 tot 5 procent minder afgeleverde mail.

Het meest schokkende aan dit verhaal is volgens Schwartzman echter niet de zet van ClamAV die zoveel beheerders in de problemen bracht, maar het feit dat zoveel mensen nog vertrouwen op verouderde virusscanners. Virusscanners laten toch al een groot deel van de virussen ongemoeid, stelt hij. Gebruik van verouderde scanners verergert die situatie alleen maar.

Bron: Techworld.nl.