Naar alle waarschijnlijkheid is het dezelfde persoon die dinsdag op internet onder de naam 'OnTheFly' bekende het virus te hebben gemaakt. Woordvoerder Peter Boomsma van Politie Friesland zei daarover officieel geen mededelingen te kunnen doen, 'maar dat bekent zoveel als ja'.

De man meldde zich woensdagochtend bij het politiebureau in Sneek. Hij zou geschrokken zijn van wat hij had aangericht. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. De man is inmiddels weer op vrije voeten gesteld in afwachting van het verder verloop van de zaak, die nu is overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

De verdachte kan overtreding van de artikelen 350a en 161 van het Wetboek van Strafrecht ten laste worden gelegd. Beide artikelen hebben betrekking op elektronische misdrijven, zoals het 'opzettelijk wissen' van informatie. De maximale straf voor artikel 350a is vier jaar gevangenisstraf en een geldboete van 25.000 gulden, voor artikel 161 kan een straf van maximaal drie maanden opgelegd worden.

Breedbandinternetprovider @Home onderzoekt nog of het virus via haar netwerk de wereld in is gekomen. De beveiligingsdeskundige Richard Smith meldde dat dinsdag in verschillende Amerikaanse media, maar woordvoerder Marieke van Kruiningen van @Home Benelux kon dat nog niet bevestigen.

"Ik heb het ook vernomen via de media, maar we weten nog niet met zekerheid dat het virus via ons netwerk verspreid is. En indien dat zo is, is de volgende vraag of het een klant van ons betreft of dat de maker alleen een ip-nummer van een klant heeft gebruikt", aldus Van Kruiningen. @Home levert in verschillende plaatsen in Friesland haar diensten, waaronder Sneek.