Dat valt althans op te maken uit een chat tussen de vermoedelijke virusmaker en beveiligingsdeskundige David Taylor van de University of Pennsylvania, waarover de BBC bericht.

Taylor raakte via een irc-kanaal in gesprek met een zekere 'Diabl0' toen hij onderzoek deed naar een verdacht mailtje. Diabl0 vertelde over de Mytob-worm. Het doel van dit virus was volgens Diabl0 om de beveiligingsinstellingen van Internet Explorer te verlagen. Op die manier zou IE bepaalde popups vertonen, die een internetgebruiker bij de normale instellingen niet te zien krijgt. Diabl0 kreeg naar eigen zeggen betaald voor elke 'hit' die hij aanleverde.

Het is niet zeker dat de Diabl0 die Taylor op het irc-kanaal sprak, daadwerkelijk achter de verspreiding van de Mytob-worm zat. Wel wordt algemeen aangenomen dat een zekere 'Diabl0' een groot aantal Mytob-varianten heeft gemaakt.

Eind augustus arresteerde de Marokkaanse politie de 18-jarige Farid Essebar. Essebar maakte op internet gebruik van de schuilnaam 'Diabl0'. Essebar zou verschillende virussen hebben gemaakt in opdracht van de 21-jarige Turk Atilla Ekici, die zich op internet bediende van de schuilnaam 'Coder'. Volgens de autoriteiten zouden de twee persoonlijke informatie van besmette pc's doorspelen aan een bende die aan creditcardfraude doet.