Afgelopen weekend ontving een onbekend aantal mensen een e-mail waarin ze werden opgeroepen om te doneren voor de strijd tegen aids. De mail verwijst naar de site Helpnumee.com, waar dezelfde tekst is te lezen:

"Aids is een ramp die zich langzaam maar zeker voltrekt. Wereldwijd heeft de dodelijke ziekte al meer slachtoffers geëist dan alle oorlogen, hongersnoden en natuurrampen van de twintigste eeuw samen. Onder de naam Help Nu Mee! dragen het Aids Fonds, Hivos, Icco, Memisa en Oxfam Novib bij aan de mondiale strijd tegen aids."

De dubieuze site heeft afbeeldingen en banners van de officiële website van StopAidsNow gekopieerd. Ook het logo van goededoelenkeurmerk CBF ontbreekt niet. In de databank van CBF komt Helpnumee echter niet voor.

De enige interactiviteit van de site bestaat uit een 'Doneer Nu'-button, waarmee naïeve weldoeners vervolgens via PayPal de bankrekening van de persoon of personen achter HelpnuMee kunnen spekken.

Bezorgde burgers meldden de scam aan stichting StopAidsNow, die nu waarschuwt voor de misleidende e-mail en website. "De actie wordt nadrukkelijk niet door StopAidsNow ondersteund, is niet van StopAidsNow afkomstig, en het geld komt niet bij StopAidsNow terecht!", zo schrijft de stichting.

Ook heeft StopAidsNow bij de politie aangifte gedaan van oplichting, zo bevestigt een woordvoerder. "De politie neemt de zaak heel serieus. Justitie heeft de webhoster van Helpnumee.com, Lycos Duitsland, al verzocht de site uit de lucht te halen."

De whois-informatie over de website geeft als eigenaar een persoon uit Venlo. Het telefoonnummer dat erbij staat geeft echter een automatische melding dat er 'geen toegang is tot dit nummer'. "Ook dat zoekt de politie momenteel uit. Het is nog niet duidelijk of deze persoon ook echt achter deze malafide actie zit", aldus de woordvoerder van StopAidsNow.

Uit de headers van de spammail blijkt verder dat de mail van de servers van webbureau Bultman-Online verstuurd is, middels eens script van Zichtbaar-Beter, een maildienst die wordt gehost door Bultman. Het bedrijf is naar eigen zeggen niet op de hoogte van de malafide website. "Ik ken alle websites die we ontworpen hebben en hosten, maar Helpnumee.com ken ik niet", aldus Thea Bultman tegen Webwereld. "We gaan dit verder uitzoeken."

Update: Echtgenoot Arjan Bultman, mede-eigenaar van Bultman-Online, laat Webwereld weten dat de spam verstuurd kon worden door een lek in het mailprogramma van Zichtbaar-Beter. Het kwaadaardige script is inmiddels onschadelijk gemaakt, zo bevestigt Bultman.

Update 2: De website van Helpnumee.com is inmiddels, op last van Justitie, ook uit de lucht gehaald.