Het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Akonix ontdekte afgelopen jaar 406 nieuwe bedreigingen die via p2p- of instant messaging-software werden verspreid.

In december alleen al werden in totaal 41 nieuwe bedreigingen geregistreerd. Nieuwe bedreigingen waren onder andere de Sohana-worm, de Blowhen-worm en de Skyper-virussen.

In het vierde kwartaal duiken altijd een groter aantal nieuwe bedreigingen op, aldus Akonix. Waarom de laatste maanden van het jaar zoveel drukker zijn dan andere maanden, weet het bedrijf niet precies. Vermoedelijk hangt een en ander samen met de activiteiten van jonge, studerende hackers.

Malware verspreiden via instant messaging is sinds 2005 een trend. Akonix noteerde in dat jaar 347 nieuwe bedreigingen – 297 meer dan in 2004.

Volgens het bedrijf zijn p2p-systemen wel minder geliefd dan voorheen: in de maand december lag het aantal p2p-aanvallen 11 procent lager dan in de maand daarvoor.

Akonix denkt dat het nieuwe jaar ook niet veel goeds brengt. "We denken dat er in 2007 meer bedreigingen via instant messaging worden verspreid dan ooit tevoren", stelt Don Montgomery van Akonix. "Bovendien zullen ze complexer worden en ook een stuk gevaarlijker." Bron: Techworld