Hackers drongen vorige week binnen op een advertentieserver van weeronline.nl en verspreidden de malware via een banner. Na meldingen van onder meer securitybedrijf Fox-IT die zag dat zijn klanten waren geïnfecteerd, zette de weersite de getroffen adserver uit. Dagelijks wordt de site 250.000 tot 1,2 miljoen keer bezocht.

Banner aangepast

Een exploit op het advertentieplatform OpenX werd door hackers misbruikt om een banner aan te passen. “Toen we de hack ontdekten, hebben we maatregelen genomen om het lek te dichten, zoals IP-filtering, extra wachtwoordbeveiliging en het aanpassen van OpenX", vertelt een woordvoerder van weeronline.nl.

Bij het aanpassen van de adserver bemerkten de ict'ers van weeronline dat hackers zich nog steeds toegang verschaften tot de server. “Het dichten van het gat had niet het gewenste effect. De fysieke server zou al vervangen worden wegens performanceproblemen en dat hebben we toen maar meteen gedaan", aldus de woordvoerder tegenover Webwereld.

Geen alarmbellen

Weeronline was zich aanvankelijk niet bewust van de hack en kreeg maar één melding binnen. “Vervolgens zagen we de meldingen op Google en het Nationale Cyber Security Centrum nam zelfs contact met ons op", aldus de woordvoerder. “Alle alarmbellen die hier af hadden moeten gaan, zijn door de hackers uitgeschakeld."

Het is momenteel nog niet bekend wat er exact is misgegaan en welke exploit hackers hebben misbruikt om in te breken op de adserver. Weeronline belooft nog contact op te nemen met beveiligingsbedrijf Fox-IT om de zaak nader uit te zoeken. Het is nog niet bekend om welke malware het ging.

Adservers gehackt

De inbraak op een advertentieserver is niet uniek. In november van vorig jaar werden zeven kranten-sites van uitgever Wegener offline gehaald vanwege malware op de advertentiesevers. Om de verspreiding tegen te gaan trokken de kranten de stekker eruit om uit te voorkomen dat bezoekers van de websites besmet zouden raken.

Update 1: Toegevoegd dat niet duidelijk is om welke malware het gaat.

Update 2: Stuk Nu.nl verwijderd, omdat bannerinfectie uiteindelijk niet in de adserver bleek te zitten.