Het inbouwen van een malware blocker hing al langer in de lucht, al hulde Mozilla zich instilzwijgen over de precieze plannen. Door de verschijning van de Alpha 8-preview van Firefox 3.0 is nu duidelijk dat de nieuwe browserversie voorzien zal zijn van een anti-malware-systeem. De nieuwe functionaliteit is een logische aanvulling op het alarmeringssysteem voor phishing-sites die al is ingebouwd in de huidige Firefox 2.0.

Een andere nieuwe veiligheidsmaatregel heeft gevolgen voor het binnenhalen van updates van plug-ins voor de browser. In de huidige versie van Firefox zijn er geen voorwaarden verbonden aan de url's waarvandaan de update wordt opgehaald. Mozilla waarschuwt dat het daardoor mogelijk is om kwaadaardige updates te versturen.

Om hierin verandering in te brengen zullen updates (en de update-notificaties) in Firefox 3.0 via een veilige SSL-verbinding moeten worden verstuurd. Het alternatief is dat een update voor een plug-in wordt voorzien van een digitale handtekening. De maatregelen hebben geen gevolg voor de installatie van een extensie. Mozilla heeft nog geen officiële verschijningsdatum voor Firefox 3.0 bekendgemaakt. De verwachting is dat de nieuwe browser voor het eind van dit jaar klaar is. De Alpha 8-versie is bedoeld voor ontwikkelaars en testers.

Bron: Techworld