Op 26 juni bijvoorbeeld werden er 500 mails verstuurd die specifiek waren gericht op individuen die een senior managementfunctie vervullen bij organisaties van over de hele wereld. In alle gevallen werd de naam en de functie van de ontvanger vermeld in de onderwerpregel van de mail.

Dat stelt e-mailfilteraar Messagelabs op basis van een analyse van door het bedrijf gefilterde berichten.

Een analyse van de ontvangers van de mails wijst uit dat het in 30 procent van de gevallen ging om chief investment officers. 11 Procent van de mails ging naar bestuursvoorzitters (ceo's). Chief information officers (cio's) en chief financial officers (cfo's) waren goed voor respectievelijk 7 en 6 procent van de ontvangen berichten.

Het incident van 26 juni staat volgens Messagelabs niet op zichzelf. Het bedrijf heeft recent ook gerichte berichten onderschept die zijn bedoeld voor mensen uit de omgeving van hooggeplaatst personeel. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om echtgenotes of verwanten van bestuursvoorzitters.

Het doel van dergelijke acties is om de familiecomputer van hooggeplaatst personeel binnen te dringen en om vertrouwelijke correspondentie met het werkelijke doelwit te onderscheppen, vermoedt Messagelabs.

"Dankzij sociale netwerkdiensten zoals Face Book, Linkedin en Myspace is het voor de slechteriken makkelijker dan ooit geworden om persoonlijke informatie te achterhalen voor gepersonaliseerde aanvallen", waarschuwt Mark Sunner van Messagelabs. Bron: Techworld