Tot die conclusie komt Patrick Comiotto in een posting op het McAfee Avert Labs Blog.

Om zijn stelling te staven, neemt hij de uitbraak van de Storm Worm van begin vorig jaar als voorbeeld. Binnen een paar dagen raakten 1,6 miljoen pc's geïnfecteerd. Besmette pc's zijn actiever dan schone computers: op een geïnfecteerde machine draaien immers allerlei door het virus geïnitieerde processen. Dat heeft gevolgen voor het energieverbruik. Bij een normale load is een gemiddelde pc goed voor een vermogen van 76 Watt. Als de pc op volle toeren draait, loopt dat echter op tot (gemiddeld) 114 Watt.

Comiotto rekent voor dat de Storm-uitbraak daarmee leidde tot een verspilling van 32,4 megawatt. "Daarmee had ik mijn huis acht jaar lang van energie kunnen voorzien." Bovendien denkt de virusexpert dat zijn schatting nog conservatief is. "Ik laat buiten beschouwing hoeveel energie er wordt verspild door alle routers en de netwerkapparatuur vanwege de abnormale stijging van ongewenst verkeer." Zijn conclusie: anti-virusproducten zorgen voor een beter milieu.

Op de berekeningen van Comiotto valt wel het een en ander te dingen. Zo vergeet hij de bijdrage die virusscanners leveren aan de opwarming van de aarde, mee te nemen. Het laten draaien van dergelijke scanners kost immers ook energie. Bron: Techworld