Binnenkort krijgt Windows XP SP2 geen beveiligingsupdates meer, en Windows XP zal binnen een paar jaar helemaal worden uitgefaseerd door Microsoft. Maar Microsoft lijkt niet de enige te zijn die de ondersteuning voor Windows XP stopzet. Ook malwareschrijvers gaan zich richten op de nieuwe platformen met misschien nieuwe mogelijkheden.

Je zou denken dat het oude besturingssysteem een steeds gewilder doelwit wordt voor aanvallers, maar er lijkt zich dus ook een andere trend af te tekenen, zo merkt Andrew Brandt van Webroot op. Hij ontdekte dat de nieuwe versie van Trojan-Downloader-Tacticlol niet meer werkt op Windows XP, maar wel op Vista en Windows 7. Volgens hem kan het nog een vergissing zijn, maar ze hebben het herhaaldelijk geprobeerd en steeds weigerde de Trojan op XP uit te voeren.

Volgens Brandt zou dit het begin kunnen zijn van een trend dat malwareschrijvers zich afwenden van XP als het belangrijkste besturingssysteem waar ze zich op richten. Als dat juist is, dan moeten ook onderzoekers hun werkgebied verbreden, aldus Brandt. Het lag altijd voor de hand om de meest kwetsbare versies van Windows in de gaten te houden. Maar deze Trojan, die XP links laat liggen, kan aangeven dat het tijd wordt “om de horizon te verbreden en om zorgvuldiger te gaan kijken naar de nieuwste en zogenaamd veiligere besturingssystemen dan we in het verleden hebben gedaan”, schrijft hij.

Bron: Techworld