Cherry, Haley en andere bots zijn onderdeel van een Engelstalige malware-campagne die werkt op basis van geautomatiseerde Tinder-gesprekken. De gebruikers van de populaire dating-app denken dat ze te maken hebben met een geïnteresseerde dame, die hen een telefoonnummer in het vooruitzicht stelt wanneer zij eerst samen een online spelletje spelen.

Lees ook: Stalk-app TinderFinder weet waar je bent

Maar de link naar deze game, eveneens vermomd met de url 'Tinderverified', is een foute. De vervalste profielen zijn ontdekt door securitybedrijf BitDefender, dat momenteel verder onderzoek doet naar de Android-app van Tinder en de oorsprong van de misbruikte foto's.

Gestolen foto's ook op Facebook

Die zijn vermoedelijk gestolen van een fotostudio uit Arizona en zijn ook gebruikt bij vervalste Facebook-profielen. Ook de ontwikkelaar IGG van de bewuste game (Castle Clash) doet onderzoek naar de malware. De oplichting past zich geografisch aan. Zo krijgen Britse Tinder-gebruikers andere dubieuze voorstellen dan Amerikaanse.

Tinder is vaker het doelwit geworden van malware. Onder meer betaalde pornosites zijn actief onder nepprofielen. Voor iedereen die twijfelt over het wel of niet bestaan van die mooie blondine of brunette op Tinder, of vreest voor social engineering, heeft BitDefender een speciale security en privacy-gids bij het online daten opgesteld.

Klik voor groot