Kaspersky heeft nieuwe malware ontdekt die de cpu van slachtoffers inzet voor het 'minen' van Bitcoins. De digitale munteenheid werkt op basis van cryptografische sommen die computers in een peer-to-peer-netwerk moeten oplossen om zo nieuwe Bitcoins te genereren. Inmiddels zijn er al bijna 11 miljoen bitcoins in omloop. De koers van de Bitcoin schoot de afgelopen weken erg omhoog na de crisis op Cyprus. Dat leidt ook tot interesse van criminelen.

De Bitcoin-malware wordt volgens Kaspersky's onderzoeker Dmitry Bestuzhev verspreid via spamlinks op Skype naar een Indiase website. Nog niet alle virusscanners herkent de nieuwe malware, die verbinding maakt met een Duitse command-and-control-server. De malicieuze software start dan een Bitcoin-generator die de cpu van het slachtoffer flink belast. De malware zou zich met meer dan tweeduizend kliks per uur verspreiden.

Bitcoin-diensten onder vuur

Hackers hebben het de afgelopen week ook gemunt op diverse webdiensten rond Bitcoin. Zo werd de online Bitcoin-portemonnee Instawallet gehackt waarna de dienst er besloot mee te stoppen. De populairste Bitcoin-markt Mt Gox kreeg te maken met een ddos-aanval. De Bitcoin-wallet Coinbase lekte de e-mailadressen van gebruikers, waarna er een phishingaanval op deze adressen werd uitgevoerd.