De criminelen stuurden e-mails met de oproep om een online kaart te bekijken. Mensen die op de betreffende link klikken, lopen het risico te worden geïnfecteerd met de Storm-Trojan.

De onderwerpen van de mails verwijzen naar Onafhankelijkheidsdag. Volgens een inventarisatie op de site van het Internet Storm Center gebruiken de cybercriminelen minstens 23 verschillende onderwerpsregels, zoals 'Celebrate Your Independence' en 'July 4th B-B-Q Party'.

De Storm-Trojan dook voor het eerst op in januari. De malware heeft zijn naam te danken aan de storm die destijds over Europa raasde. Met een kwaadaardige mail speelden de makers van het Trojaanse paard destijds in op de actualiteit.

Sindsdien zijn er diverse varianten van de Storm-malware losgelaten. In veel gevallen refereren de makers van de Trojan aan actuele gebeurtenissen. Ze proberen daarmee de nieuwsgierigheid van de ontvanger te wekken. Zo doken er onder meer mails op met onderwerpen als 'Saddam Hussein alive!' en 'Chinese missile shot down by USA aircraft'.

Met de spamrun van 4 juli doen de makers een nieuwe poging om hun botnet met geïnfecteerde pc's uit te breiden. Vorige week werden de computers die onderdeel uitmaken van het botnet nog ingezet om kwaadaardige wenskaartmails te versturen. Bron: Techworld